Üzleti tippek
ékszerek (Array)

Tízmilliós bírságot kapott két záloghitelező

24.hu
24.hu

2016. 11. 28. 09:57

A teljes hiteldíj-mutató (thm) számítására és a thm maximumának mértékére vonatkozó jogszabályi rendelkezések megsértése miatt az MNB tíz-tízmillió forint fogyasztóvédelmi bírsággal sújtotta a MECSEK TAKARÉK Szövetkezetet és a Zálog és Hitel Pénzügyi Zrt.-t. A jegybank további kézizálog-hitelezőknél is vizsgálja a THM jogszabályi megfelelőségének kérdéskörét.
Korábban a témában:

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) fogyasztóvédelmi célvizsgálatot folytatott le a MECSEK TAKARÉK Szövetkezetnél (Mecsek Tksz.) és a Zálog és Hitel Pénzügyi Zrt.-nél (Zálog és Hitel Zrt.). Ennek során azt ellenőrizte, hogy a kézizálog-hitelezési piac e két szereplője miként tett eleget e kölcsöntípus esetében a teljes hiteldíjmutató számítására, illetve a thm maximumának mértékére vonatkozó előírásoknak.

A jutalékot elfelejtették figyelembe venni

Az MNB megállapításai szerint a Mecsek Tksz. a vizsgálat alá vont egyéves időszakban nyújtott valamennyi fogyasztói kézizálog-kölcsönnél megsértette a thm számítására vonatkozó rendelkezéseket. Nem vette figyelembe ugyanis ennél a zálogtárgy kiváltásakor általa felszámított „készpénz-szolgáltatási jutalékot”, így – a fogyasztók megtévesztésére alkalmas, alacsonyabb thm feltüntetése mellett – ténylegesen a thm jogszabályban rögzített felső korlátját meghaladó mértékkel szerződött a fogyasztókkal.

Nem számoltak a zálogosítási és amortizációs díjjal a thm-nél

A jegybank megállapította, hogy a Zálog és Hitel Zrt. a vizsgált 32 hónapos időszakban a thm mértékének meghatározásakor nem vette figyelembe az általa felszámított „zálogosítási”, valamint „amortizációs díjat”. Az MNB a Zálog és Hitel Zrt.-vel kapcsolatos intézkedésénél súlyosító körülményként vette figyelembe, hogy annak jogsértő gyakorlata az érintett ügyletek jelentős részénél a thm maximumának számottevő mértékű túllépéséhez vezetett.

A két kézizálog-piaci szereplő fenti gyakorlatával egyrészt jogszabály által meg nem engedett árazást alkalmazott.

Másrészt ezáltal sérült a fogyasztók azon joga is, hogy az adott termék – annak valós jellemzőinek alapul vételével – más, versengő kézizálog-hiteltermékekkel összehasonlítható legyen, állapította meg a jegybank. 

Mindezek miatt az MNB felhívta a Mecsek Tksz.-t és a Zálog és Hitel Zrt.-t a thm számítására vonatkozó jogszabályi rendelkezések mindenkori betartására, s 10-10 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki velük szemben.

Januárban uzsorakamat miatt vizsgálódott az MNB a zálogcégeknél. 

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Hungary's Sandor Liu Shaolin reacts in the men's 5,000m relay short track speed skating A final event during the Pyeongchang 2018 Winter Olympic Games, at the Gangneung Ice Arena in Gangneung on February 22, 2018. / AFP PHOTO / ARIS MESSINIS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.