Üzleti tippek

Ezt kell tudni, ha neten akar karácsonyi ajándékot rendelni

Egy hónap van hátra karácsonyig, és ha nem akarunk az utolsó pillanatban három órán keresztül kétségbeesetten bolyongani az Ikeában, akkor érdemes időben elkezdeni az ajándékvásárlást. Évek óta egyre többen rendelnek külföldről, elsősorban azért, mert elég sok minden nem kapható Magyarországon. Tavaly csaknem 5 millió csomag és ajánlott küldemény érkezett a postához külföldről, a legtöbb megrendelt áru Kínából és az Egyesült Államokból, Hollandiából, Szingapúrból, Németországból és Szlovákiából. Mégis nagyon sokan félnek az internetes rendeléstől, a legjobban attól tartanak, hogy

  • egyáltalán nem jön meg, amit megrendeltek
  • nem jön meg időben
  • a postán eltűnik
  • nem azt kapják, amit megrendelnek
  • nem annyit vonnak le, mint amire számítanak
  • nem akarják kiadni adataikat, mert visszaélhetnek vele

Ezek teljesen érthető reakciók, mi pedig megpróbálunk ezekre érthető válaszokat adni.

Megkapom az árut? 

Meg. Természetesen lehetnek problémák, elakadhat valahol a csomag, nem azt kapjuk, amit kértünk, hibás a termék, éppen ezért nem mindegy, hogyan fizetünk. Ismeretlen webshopok esetén soha ne adjuk meg a bankkártya-adatainkat, egyébként bátran megtehetjük ezt. Ha tehetjük, PayPallal fizessünk, azt is elmondjuk, hogy miért. Ez teljes körű védelmet nyújt a vevőknek, ha valami nem stimmel, akkor könnyen visszaszerezheti pénzét. Ebben az esetben

nem kell bankkártya-adatokat kiadni, nincs előre utalás nemzetközi számlaszámra.

A vevővédelem pedig azt jelenti, hogy az eladó addig nem kapja meg a pénzét, amíg nem igazolja le a vásárló, hogy az adásvétel rendben lezajlott.

A banki előre utalás, vagy a Western Union-os fizetés kifejezetten nem ajánlott. Ha így akarnak fizettetni velünk, illetve ha a CVC kódunkat kérik, ne fizessünk, mert szinte biztos, hogy át akarnak verni minket. Az egyik legnagyobb oldalon, az AliExpressen például nincsen PayPal, de van AliPay, ami ehhez hasonló. Itt egyébként sima bankkártyás fizetéssel is teljesen biztonságos a vásárlás, mert betonbiztos fizetési és vevővédelmi szabályozása van a cégnek.

Junkeeeboy blogja sokat foglalkozik a netes vásárlással, ő azt írja, hogy öt éve rendel külföldről és egyszer se érte anyagi kár. Volt egy pár rázósabb ügye, de eddig mindig kijött nullára, maximum egy kis időt veszített. Míg például belföldön volt már rossz tapasztalata (üres csomag, előre utalás és semmi csomag).

Mikor kapom meg? 

A Magyar Posta szerdai sajtótájékoztatót tartott arról, mire is lehet számítani:

A karácsonyi forgalomban a távol-keleti, illetve tengeren túlról interneten megrendelt áruk átfutási ideje 30-40 nap, az Európai Unióból 2-9, míg a magyar webshopból megrendelt áru 1-2 nap alatt jut el a megrendelőhöz.

Nem tűnik el a Postán? 

A külföldi rendelésekkor célszerű a regisztrált postai küldemény lehetőséget választani, csak így követhető ugyanis a megvásárolt áru útja a kézbesítésig. Ezt a Posta oldalán, ITT is megtehetjük.

Kell-e vámot fizetni?

EU-n belül nincs semmilyen plusz teher egy vásárolt termékre,

vagyis a szállítási költségen és az áru árán kívül nem kell pluszban fizetnünk.

A magánszemélytől magánszemélynek küldött, EU-n kívülről érkező csomag 45 euróig vám- és áfamentes, 45-150 euróig pedig csak áfát (27 százalék) kell fizetni utána. A 150-700 euró közötti értékű ajándékot 27 százalékos áfa és 2,5 százalékos vám terheli. Efelett a kereskedelmi vámtarifa szerinti vám és a 27 százalékos áfa együtt fizetendő. Ez a Posta oldalán le van vezetve.

Ha az áru valós értéke kétséges, úgy a valós áruérték megállapítása érdekében számla, átutalási megbízás, megrendelés stb. benyújtását is kérheti a NAV. Egyes termékek, például gyógyszer és gyógyszer hatóanyagot tartalmazó készítmények, nemzetközileg védett növények és állatok, illetve ezekből készült vagy ezeket tartalmazó termékek behozatalához külön engedélyt kell beszerezni. Az áruvizsgálatkor a NAV röntgenberendezést és speciális keresőkutyát alkalmaz, indokolt esetben pedig az ellenőrzés a postai szolgáltató jelenlétében a csomag kibontásával is történhet, amelyről minden esetben jegyzőkönyv készül.

A NAV 9 oldalas internetes vásárlás-tájékoztatója még a haditechnikai termékek behozatalára is kitér.

A vámkezelés néhány perc alatt elkészül, amennyiben ismert az áru, annak értéke és a címzett is. Az általános megnevezés – például élelmiszer, ruhanemű – nem elfogadható. Ilyenkor ha szükséges, ki is bontják a csomagot. Ha a valósnál alacsonyabb érték szerepel a fuvarlevélen, akkor a megrendelőt megkérdezik, hogy mennyit fizetett az áruért.

Nem vámkezelhető a hamis termék és a kábítószer.

Viktor

Érdemes felmenni az egyik legnagyobb webshop oldalára, regisztrálni, így elég hamar megtapasztalhatjuk, hogy mennyire biztonságos a netes vásárlás.

Az Ebay-en email-címmel, jelszóval, névvel, címmel és telefonszámmal tudunk regisztrálni. Már a regisztráció után feldobnak egy opciót, hogy bejelentkezésünket még biztonságosabbá tegyük.

ebay

Egy telefonszám, és már küldik is a PIN kódunkat SMS-be.

Ha belépünk az oldalra, látjuk, hogy minden pontosan le van vezetve. Hogyan kell vásárolni, fizetni, pénzt visszaigényelni, hogy működik a licit, tényleg minden le van írva.

Nézzünk egy példát.

Rendelni szeretnénk egy Viktor Orbán pólót.

viktor

A jobb felső sarokban érdemes ránézni, hogy milyen visszajelzéseket kapott az, akitől rendelni szeretnénk. A mi esetünkben 100 százalékos “positive feedback”-kel áll emberünk, ennél nehéz jobbat találni. Persze azt is érdemes megnézni, hogy ez a százalék hány visszajelzésből jött össze. Ha a 9236-os számra rákattintunk, mindent látunk, még a szöveges értékeléseket is, megéri beleolvasni. A többi rész egyértelmű, rányomunk a vásárlásra és már ki is választhatjuk, hogyan szeretnénk fizetni.

Habár a póló nagyon tetszik, ezt lehet nem rendelném meg, mert a szállítási költség körülbelül ugyanannyi, mint a póló ára. Szóval érdemes a részletekre odafigyelni, ettől függetlenül az internetes vásárlás teljesen biztonságos, és elkerülhetjük a hasonló helyzeteket:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik