Üzleti tippek
Debrecen, 2013. június 27.
Alpintechnikával, ipari alpinisták megkezdték az épülõ új Nagyerdei Stadion keleti lelátója fölött a Társ 95 Kft által gyártott, egyenként 9 tonnás, 12x22 méteres fém tetõtartó szerkezetek beemelését, rögzítését és befejezõ szerelését. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítõje vállalja a felelõsséget.

Munkavédelem: súlyos bírságra számíthatnak a cégek

24.hu
24.hu

2016. 10. 27. 14:12

Januártól már a 20 fő feletti vállalkozásoknál is kötelező lesz munkavédelmi képviselőt alkalmazni.
Korábban a témában:

Két hónapja maradt a kisvállalkozásoknak arra, hogy a munkavállalóiknak biztosítsák a munkavédelmi képviselőjük megválasztását, ellenkező esetben akár 500 ezer forintos büntetéssel sújthatja őket a munkavédelmi hatóság – hívta fel a figyelmet a Baker Tilly Hungária nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló cég.

A Munkavédelmi Törvény júliusi módosítása értelmében 2017. január 9-től már a 20 főnél több munkavállalót foglalkoztató cégeknek is kötelező lesz munkavédelmi képviselőt választaniuk.

A pozíciót betöltő munkavállaló legfontosabb feladatai között szerepel, hogy részt vehet mindazon döntések előkészítésében, amelyek hatással lehetnek a dolgozók biztonságára és egészségére. Emellett közreműködhetnek a munkavédelmi oktatás megtervezésében és megszervezésében, továbbá az új munkahelyek létesítésére vonatkozó döntésekben.

„A törvény részletesen tárgyalja annak feltételeit, hogy ki alkalmazható munkavédelmi képviselőnek egy adott cégben, ezért az érintett társaságoknak érdemes minél előbb szakember segítségét kérni a kérdés tisztázása érdekében” – figyelmeztetett Mitrik Kornélia, a tanácsadó cég bérszámfejtési és expat szolgáltatások szenior menedzsere. Hozzátette: a tájékoztatási kötelezettség elmulasztása a munkáltató részéről ugyancsak komoly büntetési tételt vonhat maga után.

  • A törvényi előírás további lényeges eleme, hogy a munkáltatónak a többi között távolléti díjjal fizetett munkaidő-kedvezményt is kell biztosítania a képviselőnek, ami az érintett munkavállaló havi munkaidejének legalább 10%-át érinti, vagyis heti fél napot jelent egy teljes munkaidőben alkalmazott munkavállaló esetében.
  • A munkáltatónak a szükséges eszközökön és feltételeken túl a választást követő évben a legalább 16 órás képzés, ezt követően pedig a legalább 8 órás továbbképzésben való részvétel lehetőségét is biztosítania kell.
  • A munkavédelmi képviselő megválasztása a munkáltatót terheli, akinek kötelessége tájékoztatnia a dolgozókat a munkavédelmi képviselő választás megtartásáról is, amelyet a választási bizottság bonyolít le.
  • A választási bizottságot közvetlenül a cég munkavállalói választják meg, ugyanakkor fontos kiemelni, hogy az illető nem lehet sem a munkáltatói jog gyakorlója, sem annak közeli hozzátartozója, illetve jogi képviselője.
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Mentőkhöz menekült az elkószált 14 éves kutya

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.