Gazdaság
munkavédelmi sisak (Array)

Büntetnék a melóst is, ha valami nincs rendben a munkavédelemmel

24.hu
24.hu

2016. 05. 24. 10:11

Korábban a témában:

Jelenleg csak a munkáltatót, vagy a vezető beosztású alkalmazottat bünteti meg a hatóság, ha munkavédelmi szabálytalanságot talál, azonban egy módosító javaslat lehetővé tenné, hogy a kétkezi melóst is felelőssé tegyék, és megbírságolják – figyelt fel rá a Munkajog.hu.

A javaslat így szól:

A munkavédelmi hatóság közigazgatási bírsággal sújtja azt a természetes személyt, aki a szervezett munkavégzés során: a) a munka egészséges és biztonságos végzésére, illetve annak ellenőrzésére vonatkozó szabályokat megszegi, vagy feladatkörében e szabályok végrehajtásának mellőzését eltűri” – olvasható ki a kormány szándéka az “egyes foglalkoztatási tárgyú törvények jogharmonizációs célú módosításáról.

Az indoklás pedig így:

…azért, hogy a munkáltató felelősségén túl, a munkavállaló kizárólagos szabálytalan munkavégzését a hatóság szankcionálni tudja, a Javaslat bevezeti a közigazgatási bírság alkalmazásának lehetőségét.

Vélemény: nyilván nem a munkavállalót kellene büntetni a munkavédelmi szabályok megszegéséért, hanem ennek meg kell maradnia a munkáltató felelősségének. A munkajognak el kell ismernie, hogy a munkavállaló függő helyzetben van, és nincs abban a helyzetben hatalmi helyzetét tekintve sem, és adott esetben az erre vonatkozó tudása sincs meg, hogy számon kérje a munkáltatótól, hogy biztosítsa számára a szükséges munkavédelmi eszközöket és oktatást. Lehet persze olyan, a munkáltató mindent megtesz és a munkavállaló renitens, de ebben az esetben is a munkáltató dolga a szabályokat betartatni és ehhez meg is van minden eszköze.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

JERUSALEM, ISRAEL - DECEMBER 11:  Protesters burn a poster of U.S. President Donald Trump in front of the Damascus Gate at the entrance to the Old City on December 11, 2017 in Jerusalem, Israel. In an already divided city, U.S. President Donald Trump pushed relations in the city to breaking point after making the announcement to recognize Jerusalem as Israel's capital.  (Photo by Chris McGrath/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.