Gazdaság

Munkavédelmi szempontból az építőipar az egyik legveszélyesebb ágazat

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2016. 06. 13. 06:42

Munkavédelmi szempontból az építőipar az egyik legveszélyesebb ágazat, az első negyedévben ebben az ágazatban szabták ki az összes munkavédelmi bírság csaknem felét, 10,6 millió forintot, írta a hétfői Magyar Idők a Nemzetgazdasági Minisztérium tájékoztatására hivatkozva.

Mint írták, az építőipar azért az egyik legveszélyesebb ágazat, mert jellemző rá a nagy fluktuáció, gyakoriak a rövid ideig tartó veszélyes tevékenységek, mint a daruzás, a szerelés, a bontás, az állványok építése-szétszedése, de szélsőséges környezeti viszonyok is nehezítik a munkát.

A tárca tájékoztatása szerint az ellenőrzött építőipari munkavállalók fele érintett valamilyen munkavédelmi szabálytalanságban, ami az országos átlagot – ami 30 százalék – jelentősen meghaladja. A január-március során ellenőrzött 747 cég közül 538 építőipari vállalkozásnál találtak szabálytalanságot. Az összes súlyos munkabaleset 17 százaléka az építőiparban történt, a halálos balesetek közül minden ötödik ebben az ágazatban következett be. Három hónap alatt hét súlyosnak minősülő építőipari munkabalesetben három ember hunyt el.

A leggyakrabban a leesés elleni védelem hiánya miatt, illetve a nem megfelelő munkavédelmi ismeretek, valamint az egyéni védőeszközök használatának elmulasztása miatt hoztak kiemelt intézkedéseket. Nagy gondot jelentettek a villamosbiztonsági hiányosságok is, emellett jellemző probléma, hogy a veszélyes anyagokat és a munkaeszközöket sem megfelelően alkalmazzák.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Young man with hands clasped together
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.