Üzleti tippek

Adópara: akár 10 százalékos tehernövekedés is jöhet

Az OECD BEPS-szabályainak bevezetése a káros adóelkerülés visszaszorítását célozza meg. A változások a magyar szabályozásban is fokozatosan jelennek meg, év végégig több pont módosulhat – írta az Adózóna.hu.

Felmérés készült arról, hogy vajon ez a változás hogyan fogja érinteni a cégeket. Az Euromoney Institutional Investor és az RSM globális pénzügyi és adótanácsadói hálózat közös kutatása során, amely a BEPS által érintett vállalati körben 500 vállalat véleményét kérte ki világszerte.

A felmérés szerint a nemzetközi téren aktív középvállalkozások mintegy háromnegyede számít rá, hogy az OECD BEPS-szabályok eredményeképpen több adót kell majd fizetnie, adókulcsának effektív növekedése miatt. Emellett a válaszadók 70 százaléka saját bőrén érzi, hogy az új szabályok bizonytalanságot okoznak a cég üzleti stratégiájánál. Kisebb mozgásteret jelenthet a szabályozási környezet, több adminisztrációt, és magasabb kockázatot, ami a kettős adóztatást illeti. Viszont akár a társasági adó kulcsának csökkenése is bekövetkezhet hosszabb távon.

A középvállalatok 40 százaléka azonban ma arra számít, hogy adóterhei 10 százalékkal növekednek, míg csaknem harmaduk 10 százaléknál is magasabb növekedést valószínűsít. Emellett a compliance (megfelelési) költségek legalább 10 százalékos növekedésével számol a vállalkozások kétharmada. Bővebb infó itt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik