Gazdaság

Szanyi Tibor szerint a tagállami adóverseny káros

szanyi-tibor(960x640).jpg (Array)
szanyi-tibor(960x640).jpg (Array)
Szanyi Tibornak az a véleménye, hogy a tagállamok kormányai által generált adóverseny munkahelyeket szüntet meg, az oktatástól és az egészségügytől vesz el forrásokat.  

A tagállamok kormányai által generált adóverseny és a multinacionális vállalatok agresszív adótervezése munkahelyeket szüntet meg, az oktatástól és az egészségügytől vesz el forrásokat, ellehetetleníti az európai kis- és középvállalatokat (kkv) és elviselhetetlen adóterheket tesz a tisztességes adófizetők vállára – állítja a képviselő. Ahhoz, hogy ezt az elfogadhatatlan gyakorlatot végleg felszámolják teljes körű átláthatóságra van szükség szerinte.

A bizottsági intézkedéscsomag ezt biztosítja, mikor előírja a multinacionális vállalatok számára az  országonkénti bontásban történő jelentéstételt, valamint kötelező és automatikus információcserét rendel el a tagállamok feltételes adó-megállapításai kapcsán – mondta Szanyi Tibor, szocialista európai parlamenti képviselő, a Bizottság társasági adózásról szóló csomagjáról szóló plenáris vitában.

Visszaszorítanák az adócsalást

A Bizottság betartotta az ígéretét és elkötelezte magát az adócsalás elleni harcban. Remélhetőleg a Tanács szintén támogatni fogja a gazdasági hatékonyságot sértő és szociális igazságtalanságot fenntartó adórendszer átalakítását. A magyar kormánynak is e mellett kellene elköteleznie magát, ha a polgárok és nem “csókosai” érdekeit tartja szem előtt.

A bizottsági javaslat bár előremutató, azonban még így is van mit tenni. Még mindig hiányzik egy, az adóparadicsomokat pontosan meghatározó európai definíció. Hovatovább nem csupán követnünk kell az OECD idevágó ajánlásait, hanem túllépve azokon ambiciózusabbnak kell lennünk és továbbra is követelnünk kell az országonkénti jelentések teljes nyilvánosságra hozását is- hívta fel a figyelmet a  szocialista politikus.

A megújított mandátumnak köszönhetően az Európai Parlament adóügyi különbizottságában (TAX2) továbbra is vizsgálni fogjuk a multinacionális vállalatok illegális adózási gyakorlatait. Várhatóan a tagállamokat is rá fogjuk szorítani, hogy elkötelezzék magukat a káros adóversennyel szemben, levéve ezzel az igazságtalanul magas adóterhet a kkv-szektor és az állampolgárok válláról – tette hozzá Szanyi Tibor, európai parlamenti képviselő.

Mindaddig értelmetlen európai versenyképességről beszélni, amíg az európai kkv-k akár harmincszor annyi adót fizetnek, mint a multinacionális cégek – húzta alá a vitában a szocialista EP-képviselő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik