Üzleti tippek
Tűzifa Karitasz (tűzifa, adomány, karitasz, )

A NAV és a NÉBIH a tűzifa-kereskedőknél fog razziázni

24.hu
24.hu

2016. 05. 26. 13:35

Az illegális fakitermelés jelenti a legnagyobb problémát a faanyag kereskedelmi lánc szereplőinek – derült ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) február végén elvégzett kérdőíves felméréséből. A felmérés többek között a hatóság ellenőrzéseinek tervezését segíti. Emellett a NÉBIH a tudatos vásárlói magatartás elterjedését segítő széles körű tájékoztató programot is indít.
Korábban a témában:

Az illegális fakitermelők elleni sikeres fellépés érdekében a faanyag kereskedelmi lánc szereplői és a NÉBIH közti szoros együttműködésére van szükség. E közös munka első állomásaként a NÉBIH február végén kérdőíves felmérést végzett az erdőgazdálkodók és a faipari szereplők körében. A kérdőívek kitöltése névtelenül és önkéntes alapon történt. A válaszok 54%-a magánerdő-gazdálkodóktól érkezett, míg a kitöltők 30%-a állami erdőgazdálkodók, 16%-a pedig faipari vállalkozások voltak.

A felmérés többek között arra kereste a választ, hogy a faanyag kereskedelmi lánc szereplői mennyire ismerik a hazai szabályozás részleteit, nyilvántartási, adatszolgáltatási kötelezettségeiket, valamint milyen problémákat tapasztalnak munkájuk során. A válaszokból kiderült, hogy a magán és az állami erdőterületen gazdálkodók 90 százalékának jelentős piaci versenyhátrányt jelent a falopás és az illegálisan forgalmazott fa. A jelenség a faipari vállalkozások 70%-ának is gondot okoz. A kitöltők döntő többsége szerint az illegálisan kitermelt faanyag leginkább tűzifaként kerül forgalomba.

Az illegális fakitermelés világszintű probléma, és bár Európában jóval kisebb mértékű, mint a világ más tájain, így is komolyan veszélyezteti az erdők egészségi állapotát, a biológiai sokféleséget. Emellett jelentős gazdasági hátrányt okoz a jogkövető kereskedelmi szereplők és a vásárlók számára. Az Európai Unió külön cselekvési tervet dolgozott ki, hogy az illegális fakitermelésből származó faanyagok, valamint az ezekből készült termékek ne kerülhessenek piaci forgalomba, emellett rendeletben szabályozta a faanyagok és fatermékek nyomonkövethetőségének biztosítását.

A felmérés eredményei alapján a NÉBIH jövőbeni ellenőrzéseinél a tűzifa-kereskedelem kerül a középpontba. Az akciókat más hatóságokkal, de elsősorban az állami adóhatósággal együttműködve végzik majd a szakemberek. Széles körű tájékoztató program is indul, amivel a hatóság a tudatos vásárlói magatartás elterjedését és a jogkövető szereplők munkáját szeretné segíteni. A programban az aktuális tudnivalókról és az ellenőrzések tapasztalatairól is szó lesz.

A faanyagterméklánc felügyeletéért is felelős NÉBIH célja egy olyan nyilvántartási és ellenőrzési rendszer működtetése, amely a jogkövető szereplők és a vásárlók érdekeit szolgálja. A hatóság minden lehetséges eszközzel korlátozza a jogszerűtlen fakitermelést, kereskedelmi tevékenységet folytatók mozgásterét.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Magyarországról szertegurulnak az uniós támogatások Delaware-től Tallinig

Kommentek

A anti-Brexit demonstrator dressed in a Union Flag suit and waving an EU flag stands on the road outside the Houses of Parliament in central London on March 29, 2018. - The one-year countdown to Britain's exit from the European Union began on March 29, 2018 with Prime Minister Theresa May touring the UK shore up support for the government's Brexit strategy. (Photo by Daniel LEAL-OLIVAS / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.