Gazdaság
NAV-ellenorzes(1)(960x640).jpg (Array)

Megszorongatja a NAV a tűzifa-kereskedőket

24.hu
24.hu

2016. 03. 07. 11:11

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal tapasztalatai szerint a tűzifa-kereskedelem adózási szempontból jelentős kockázatot hordoz, ezért az egyik prioritása a NAV idei ellenőrzéseinek - írták közleményükben. A szektorban tapasztaltak gyakorlati példája egy várhatóan jelentős összegű megállapítást eredményező borsodi vizsgálat.
Korábban a témában:

A NAV – felhasználva az EKÁER adatait – kiemelten vizsgálja a tűzifa, mint kockázatosnak minősített termék kereskedelmét.
A rendelkezésére álló adatok szerint az elmúlt egy évben közel 14 ezer tűzifa-szállítmány érkezett hazánkba, összesen mintegy 3 milliárd forint értékben. A behozatal döntően Romániához köthető, de a forgalom Szlovákia felöl is jelentős. A több mint 11 ezer szállítmányból álló kivitel tekintetében – melynek értéke meghaladta a 4 milliárd forintot – a fő rendeltetési ország Ausztria volt. Emellett a belföldi fuvarok száma meghaladta a 102 ezret, értéke megközelítette a 23,5 milliárd forintot.

A NAV valamennyi értékesítési irányban tapasztalt visszaéléseket. Azokban az esetekben, ahol a fuvart bejelentették az EKÁER-be, a tisztességtelen kereskedők jellemzően a súlyadatokkal manipuláltak vagy nem kockázatosnak minősülő termékek (például MDF-lap) feltüntetésével próbáltak kibújni a kockázati biztosíték megfizetése alól. Az EKÁER-szám hiányát pedig jellemzően azzal magyarázták, hogy a tűzifát nem továbbértékesítésre szánták. Ennek bizonyítása érdekében például gyakran iktattak be magánszemélyt az értékesítési láncolatba, holott az áru valójában Tüzép-telepre került.

Így csaltak a kereskedők

A szektorra jellemző a bevétel eltitkolás és ezzel összefüggésben az adófizetési kötelezettség elmaradása is. Mindezekre tekintettel a NAV a közúti ellenőrzésekkor feltárt gyanús körülmények, valamint a hivatalból rendelkezésre álló adatok kockázatelemzése alapján részletesebben megvizsgálta az értékesítési láncolatok szereplőit.

A szektorban tapasztaltakat tükrözi egy Borsod-Abaúj-Zemplén megyében zajló vizsgálat, melyben a NAV EKÁER-munkacsoportja egy Szlovákiából rendszeresen tűzifát szállító, de az EKÁER-be egyszer sem bejelentett tehergépkocsira figyelt fel. A közúti ellenőrzés alkalmával a sofőr úgy nyilatkozott, hogy azért nem kért a fuvarra EKÁER-számot, mert a tűzifát saját részre hozta be.
Az EKÁER és a HU-GO kameraképei bizonyították, hogy a teherautó évente közel százötvenszer fordult a két ország között, a mérlegelési adatok szerint pedig két év alatt közel 4700 tonna tűzifát hozott be. Az elmaradt adóbevételek feltárására indult ellenőrzés jelenleg folyamatban van. A NAV a várhatóan jelentős összegű megállapítás fedezetére ideiglenes biztosítási intézkedést rendelt el, és a kereskedő tulajdonában álló két lakóingatlanra végrehajtási jogot jegyzett be.

Egy Veszprém megyei tűzifa-kereskedő esetében is az EKÁER és a HU-GO adatainak összevetése vezette eredményre a NAV-ot. Az adatok szerint a kereskedő két tehergépkocsija két és fél hónap alatt több mint félszázszor szállított tűzifát Ausztriába, azonban EKÁER-számot csak esetenként kért a fuvarra és bevételeit is csak részben vallotta be. Ebben az ügyben most zárult az ellenőrzés, mely mintegy 4 millió forint áfa-kötelezettséget rótt a kereskedőre.

A tapasztalatok tükrében a tűzifa-kereskedelmet az idén kiemelten ellenőrzi a NAV.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2018. november 5.
Süli János, a Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. november 5-én.
MTI/Koszticsák Szilárd
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.