Üzleti tippek
data

Ma már az adatközpontokon keresztül zajlik az életünk

24.hu
24.hu

2016. 05. 11. 17:27

Valamilyen formában minden magyar állampolgár kapcsolatba kerül egy adatközponttal, akár úgy, hogy online cikkeket olvas, megnézi az időjárást, vagy kormányzati ügyet intéz, de még a lottósorsolás is érint ilyen létesítményt.
Korábban a témában:

„Napjainkra már elképesztő méretű az adatgenerálás, és ez folyamatosan növekszik. Az előrejelzések szerint egy felhasználóra átlagosan húsz terabyte adat jut, ami néhány évvel ezelőtt egy-egy közepes méretű vállalat adatforgalmának felelt meg. Ez a tendencia, ami elsősorban elősegítette az adatközpontok kialakulását” – mondta Mártha Imre, az Invitel operatív főigazgatója a Magyar Hírlapnak.

A szerverközpontok biztonsági besorolás alapján működnek. Az Invitel Kozma utcai DataCentere például TIER 4-es besorolásnak megfelelő szintű, ilyenből Közép-Európában is csak néhány létezik.

Ritka az olyan hazai termék, mint az adatközpontunk, amelyet magyarok terveznek, építenek és működtetnek, ráadásul ilyen színvonalon.

Az alapvető feltétel ebben a kategóriában, hogy az objektum ne víz, repülőtér vagy veszélyes üzem közelében épüljön, a védettségét fegyveresen is garantálni kell, ezen kívül pedig minden körülmény között biztosítottnak kell lennie az áramellátásnak és a távközlésnek.

Mártha Imre, az Invitel operatív főigazgatója és Zolnai György, a Budapest Bank vezérigazgatója a Kozma utcai DataCenterben a bank új tartalék szerverközpontjának átadásakor

Egyetlen pillanatra sem állhat le az üzlet

„Nálunk három energiaellátási rendszer működik, és tucatnyi független optikai bekötéssel rendelkezünk. Szintén két független oldalról érkezik a villamos energia, ha ezek netán kiesnének, akkor az akkumulátortelep kezd működni, miközben indulnak a dízelgenerátorok. Vagyis nincs, és a létesítmény fennállása óta nem is volt kiesés. Azok az ügyfelek, leginkább a bankok, biztosítók vagy kiemelt cégek, amelyek ezt megfizetik, nem engedhetik meg maguknak, hogy egyetlen percre is megszűnjön az adatforgalmuk, itt az informatikai biztonság is maximális” – részletezte Mártha Imre.

Villamos energia kedvezőbb áron

Az operatív főigazgató hozzátette: a vállalatok egyrészt a költségek miatt döntenek a külső informatikai szolgáltatások mellett. Egy irodaházban a villanyszámla jóval magasabb, mint például a DataCenterben. Ehhez hozzájárul az is, hogy a versenyképes adatközpontok középfeszültségen, az irodaházak kis feszültségen, magasabb áron kapják a villamos energiát. A második fontos szempont a cégek számára a kiemelt biztonság.

„Ha valaki behozza a szervereit az adatközpontba, automatikusan hozzáférést kap ahhoz a tudásbázishoz, amely itt rendelkezésre áll, hiszen magasan képzett szakemberek dolgoznak bent. Fontos megemlíteni a rugalmas kapacitást is. Ha például egy diszkont légitársaság kampányt hirdet, olyan mértékben növekszik az online ügykezelése, hogy az alapszerverparkja ezt nem tudja teljesíteni. Egy adatközpont viszont ezt könnyedén ellátja szolgáltatásként” – említett néhány további fontos üzleti előnyt az Invitel főigazgatója.

A teljes interjút itt olvashatja el.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2016. augusztus 18.
Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter (j) átadja a Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést Bayer Zsolt írónak, újságírónak, szerkesztőnek, a Magyar Hírlap munkatársának az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából a Pesti Vigadó dísztermében tartott ünnepségen 2016. augusztus 18-án.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.