Üzleti tippek

Ma már az adatközpontokon keresztül zajlik az életünk

Valamilyen formában minden magyar állampolgár kapcsolatba kerül egy adatközponttal, akár úgy, hogy online cikkeket olvas, megnézi az időjárást, vagy kormányzati ügyet intéz, de még a lottósorsolás is érint ilyen létesítményt.

„Napjainkra már elképesztő méretű az adatgenerálás, és ez folyamatosan növekszik. Az előrejelzések szerint egy felhasználóra átlagosan húsz terabyte adat jut, ami néhány évvel ezelőtt egy-egy közepes méretű vállalat adatforgalmának felelt meg. Ez a tendencia, ami elsősorban elősegítette az adatközpontok kialakulását” – mondta Mártha Imre, az Invitel operatív főigazgatója a Magyar Hírlapnak.

A szerverközpontok biztonsági besorolás alapján működnek. Az Invitel Kozma utcai DataCentere például TIER 4-es besorolásnak megfelelő szintű, ilyenből Közép-Európában is csak néhány létezik.

Ritka az olyan hazai termék, mint az adatközpontunk, amelyet magyarok terveznek, építenek és működtetnek, ráadásul ilyen színvonalon.

Az alapvető feltétel ebben a kategóriában, hogy az objektum ne víz, repülőtér vagy veszélyes üzem közelében épüljön, a védettségét fegyveresen is garantálni kell, ezen kívül pedig minden körülmény között biztosítottnak kell lennie az áramellátásnak és a távközlésnek.

Mártha Imre, az Invitel operatív főigazgatója és Zolnai György, a Budapest Bank vezérigazgatója a Kozma utcai DataCenterben a bank új tartalék szerverközpontjának átadásakor
Mártha Imre, az Invitel operatív főigazgatója és Zolnai György, a Budapest Bank vezérigazgatója a Kozma utcai DataCenterben a bank új tartalék szerverközpontjának átadásakor

Egyetlen pillanatra sem állhat le az üzlet

„Nálunk három energiaellátási rendszer működik, és tucatnyi független optikai bekötéssel rendelkezünk. Szintén két független oldalról érkezik a villamos energia, ha ezek netán kiesnének, akkor az akkumulátortelep kezd működni, miközben indulnak a dízelgenerátorok. Vagyis nincs, és a létesítmény fennállása óta nem is volt kiesés. Azok az ügyfelek, leginkább a bankok, biztosítók vagy kiemelt cégek, amelyek ezt megfizetik, nem engedhetik meg maguknak, hogy egyetlen percre is megszűnjön az adatforgalmuk, itt az informatikai biztonság is maximális” – részletezte Mártha Imre.

Villamos energia kedvezőbb áron

Az operatív főigazgató hozzátette: a vállalatok egyrészt a költségek miatt döntenek a külső informatikai szolgáltatások mellett. Egy irodaházban a villanyszámla jóval magasabb, mint például a DataCenterben. Ehhez hozzájárul az is, hogy a versenyképes adatközpontok középfeszültségen, az irodaházak kis feszültségen, magasabb áron kapják a villamos energiát. A második fontos szempont a cégek számára a kiemelt biztonság.

„Ha valaki behozza a szervereit az adatközpontba, automatikusan hozzáférést kap ahhoz a tudásbázishoz, amely itt rendelkezésre áll, hiszen magasan képzett szakemberek dolgoznak bent. Fontos megemlíteni a rugalmas kapacitást is. Ha például egy diszkont légitársaság kampányt hirdet, olyan mértékben növekszik az online ügykezelése, hogy az alapszerverparkja ezt nem tudja teljesíteni. Egy adatközpont viszont ezt könnyedén ellátja szolgáltatásként” – említett néhány további fontos üzleti előnyt az Invitel főigazgatója.

A teljes interjút itt olvashatja el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik