Üzleti tippek

Banki adatbiztonság a maximumon – Átadták a Budapest Bank új adatközpontját

A pénzintézet a tulajdonosváltást követően független helyre költöztette tartalék adatközpontját.

A bankszektor számára ma már elengedhetetlen a legmagasabb szintű IT-biztonság és a redundancia megteremtése. Így amikor a Budapest Bank a tulajdonosváltást követően elköltöztette tartalék adatközpontját az előző tulajdonostól független helyre, olyan szolgáltatót keresett, amely a magas biztonsági követelményeket és számos egyedi igényt is teljesíteni tud.

Az Invitel a Budapest Banktól az elkövetkező öt évre több százmilliós nagyságrendű informatikai megbízást kapott, melynek keretében biztosítja a pénzintézet teljes adatvagyonához kapcsolódó infokommunikációs szolgáltatásokat.

A szerverterem átadásán Zolnai György, a Budapest Bank vezérigazgatója, Kelemen Bálint, a bank IT vezetője, valamint Mártha Imre, az Invitel operatív főigazgatója
A szerverterem átadásán Kelemen Bálint, a Budapest Bank IT vezetője, Mártha Imre, az Invitel operatív főigazgatója és Zolnai György, a Budapest Bank vezérigazgatója

A bankszektor speciális IT-igényei

A pénzügyi szektor szereplői számára kulcsfontosságú az infokommunikációs rendszerek megbízható működése. Ezen belül az IT-biztonság, illetve a redundancia, melynek köszönhetően váratlan szolgáltatás-kiesés esetén is biztosítható az üzletfolytonosság.

Az utóbbi években folyamatosan nő a bizalom a külső szolgáltatók iránt, melyek közül már hazánkban is akadnak olyanok, amelyek a legmagasabb biztonsági követelményeknek megfelelő körülményeket tudnak biztosítani. Így nem meglepő, hogy egyre több bank külső szerverteremben helyezi el tartalék adatközpontját. Sőt, vannak olyan piaci szereplők is, amelyeknél az elsődleges és a tartalék adatközpont különböző szolgáltatónál található.

Invitel_Budapest_Bank_Martha_Imre_Zolnai_Gyorgy_2

„Egy bank működésének alapja a stabil, megbízható informatikai infrastruktúra. A tavaly decemberben kiírt tenderünk során is ez volt az egyik legfontosabb szempont, amellett, hogy a szolgáltatónak a kiírásban szereplő nemzetközi elvárásoknak is meg kellett felelnie. A megbízást végül az Invitel nyerte el, mivel a tenderen mind szakmailag, mind a kivitelezési képességét tekintve teljesítette az elvárásokat” – mondta Kelemen Bálint, a Budapest Bank IT igazgatója.

A Budapest Bank szerverterme az Invitel adatközpontjában
A Budapest Bank szerverterme az Invitel adatközpontjában

Az infokommunikációs társaság egy dedikált termet alakított ki a Budapest Bank számára, amelyet egészen az alapoktól kezdve úgy épített ki, hogy az megfeleljen a legmagasabb, nemzetközi szintű sztenderdeknek. Ennek megfelelően a többi között az energiahatékonysági elvárások is kiemelt figyelmet kaptak. A szerverközpont energiaellátását és speciális klímarendszeren keresztül történő hűtését több forrásból, illetve kellő tartalékkal biztosítják, amelynek köszönhetően évente maximum 5 perces szolgáltatás-kiesés fordulhat elő.

Az Invitel adatközpontjának megbízhatóságára jellemző, hogy 2009-es megnyitása óta az adatközpontban ügyfeleket érintő alap infrastrukturális szolgáltatás-kiesés nem volt.

A beruházás az adatok tükrében

  • A több száz számítástechnikai eszköz számára kialakított terem 4 hónap alatt készült el, a teljes gépterem költöztetése pedig 24 óra alatt zajlott le különleges biztonsági intézkedések mellett.
  • A szervereket és az eszközöket egy több mint 60 fős csapat 7 fordulóban költöztette, 3 nagy kapacitású tehergépjárművel.
  • A szállításnál számos egyedi követelmény merült fel, volt olyan gyártó, amely az eszközének a szállítási dőlésszögét is előírta.
  • A költözéssel egy időben kiépült a gépterem teljes, 14 km-es optikai és réz hálózata is.

Az Invitel a gépterem legfontosabb környezeti paramétereit is a pénzintézet egyedi kívánalmai szerint garantálja. Ezen kívül a Budapest Bank teljes adatvagyonának biztosítására az Invitel a terem elektromágneses zavartatás elleni védelmét (EMC) is kiépítette.

Invitel_Budapest_Bank_Szerverterem

„A Budapest Bank világszínvonalú biztonsági követelményeket támasztott. Nagyon büszke vagyok arra, hogy a legszigorúbb elvárásokat is teljesíteni tudjuk. Sokat tanultunk az izgalmas projekt során, és immár nehezen képzelhető el olyan adatközponti elvárás, amelynek az Invitel ne tudna maximálisan eleget tenni. Mindez nem csak az informatikai feladatokra igaz, hiszen a logisztikai bravúrnak is beillő költöztetés során is egészen speciális tapasztalatokra tettünk szert” – nyilatkozta Mártha Imre, az Invitel operatív főigazgatója.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik