Üzleti tippek

Stressztűrésben a férfiak jeleskednek

A magyar nők több mint harmada közepes vagy annál rosszabb mértékben tűri a stresszt – derül ki a Selfmapping kutatásából.

A HR stressz- és kompetenciateszt magyar munkavállalók körében végzett legújabb felméréséből szerint a nők 35%-a közepes vagy annál rosszabb mértékben tűri a stresszt, ez az arány a férfiaknál jóval alacsonyabb, mindössze 23%.

A kutatás szerint a nők a vizsgálat minden faktorában rosszabbul teljesítenek. A két nem között a legnagyobb különbség a stressztűrés érzelmi részét illetően mutatkozik: a nők meglehetősen nagy aránya, 40%-a közepes vagy annál rosszabb mértékben tűri ezt a részt, míg ugyanez az arány a férfiaknál 31%.

A nők alacsonyabb stressztűrőképessége a teljesítményükre is rányomja a bélyegét: éles helyzetekben ők azok, akik kevésbé tudnak tiszta fejjel és hatékonyan dolgozni, míg a férfiak nagyobb részének ez nem jelent nehézséget.

A férfiaknak több idejük jut magukra

A kutatás vizsgálta a vitalitásgenerátorokat is, vagyis azt, hogy miből merítenek energiát a válaszadók.

Az eredmények szerint a férfiak jobban törekednek arra, hogy saját magukra is maradjon elég idejük, míg a nők elsősorban a magánéleti kapcsolataikból töltekeznek. Mindkét tényező segít csökkenteni a stresszt, illetve erősíteni a stresszkezelési képességet – mondta dr. Marik Ágnes pszichiáter, tréner és coach, a Selfmapping szakmai vezetője.

Mindkét nem ugyanolyan arányban merít energiát a közvetlen munkatársakkal való jó kapcsolatból és a cég által történő megbecsülésből. A fizikai aktivitásból a férfiak nagyobb arányban töltekeznek: 68%-uk nevezte meg a sportot kiváló vagy megfelelő töltekezési forrásnak, míg a nőknél ez az arány mindössze 51%.

A kutatás rávilágít a vitalitásgenerátorok fontosságára, amelyekből mindannyian töltekezhetünk, és amelyek elvben mindenkinek rendelkezésre állnak. Tulajdonképpen az életöröm és az energia természetes forrásai ezek, amelyek a testi-lelki egészség megőrzéséhez számos úton hatékonyan járulnak hozzá, mivel csökkentik a mindennapos stresszt – tette hozzá a szakértő.

Az 1500 válaszadó többsége kis- és középvállalatok, valamint multinacionális cégek alkalmazottai, de kis arányban található köztük egyéni kitöltő is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik