Üzleti tippek

Uniós pályázatok: tűkön ülnek a kkv-k

A hazai cégek jelentős része előbbre hozná beruházásait, hogyha rövid időn belül elérhetővé válnának az uniós források.

A jelenlegi pályázati kiírások mellett a cégek csaknem fele tartja reálisnak uniós támogatás elnyerését – derül ki a K&H kkv-bizalmiindex legutóbbi adataiból.

A 2014-2020-as uniós költségvetési ciklusban még inkább előtérbe kerülnek a kkv-k. A rendelkezésre álló 12 000 milliárd forintos keret 60%-át fogják gazdaságfejlesztésre fordítani, míg az előző költségvetési periódusban ez az arány jóval alacsonyabb, 24% volt.

A napokban az is kiderült, hogy a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) idei éves keretösszege meghaladja az ezermilliárd forintot.

A félezer hazai kkv-vezető megkérdezése alapján látszik, hogy a cégek igencsak várják a kiírásokat. „Az elmúlt két negyedévben folyamatosan nő azon vállalkozások aránya, amelyek úgy vélik, támogatáshoz juthatnak a mostani ciklusban. Jelenleg a cégek 44 százaléka nyilatkozott így, míg korábban 36-38% volt ez az arány. A konkrét pályázatokról már visszafogottabban vélekednek, megközelítőleg minden negyedik kkv hallott olyan kiírásról, amely felkeltette az érdeklődését. Ennek hátterében feltehetően az áll, hogy a felmérés készítésekor még alig néhány kkv-knak szóló felhívás jelent meg kutatás-fejlesztés, illetve innováció témában” – részletezte az eredményeket Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv-marketing főosztályvezetője.

„Ezt az arányt javíthatja a nemrég nyilvánosságra hozott GINOP pályázatok listája, amely több mint 90 várhatóan idén megjelenő pályázatot tartalmaz” – tette hozzá.

Az eredmények arra is rávilágítanak, hogy egyre több cég az EU-s pályázati forrásoktól is függővé teszi fejlesztéseit. Azok körében, akik idén beruházást terveznek, 53%-uk ütemezné át és hozná előbbre beruházásait, amennyiben heteken belül elérhetővé válnának az uniós pályázatok. Tavaly év elején még csak a megkérdezettek harmada nyilatkozott így. Azon cégeknél, amelyek tervei között nem szerepel fejlesztés, egy év elteltével 19% helyett már 27% tervezne beruházást, ha rövid időn belül megjelennének a számukra releváns pályázati kiírások.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik