Üzleti tippek
Debrecen, 2016. január 4.
A megújított húszezer és tízezer forintos bankjegy részlete. Magyarország ma is hivatalos fizetõeszközét, a forintot 70 évvel ezelõtt, 1946. augusztus elsején vezették be. A pengõt felváltó új pénz nevét I. Károly történelmi aranyforintjáról kapta. 
MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítõje közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.

Vége az olcsó hiteleknek – Erre számítanak a cégek

24.hu
24.hu

2016. 01. 12. 10:32

A kkv-k máris reagáltak a növekedési hitelprogram kivezetésére, és emelkedő hitelkamatokra számítanak a következő egy évben.

Folytatódott a vállalkozások hangulatának enyhe romlása, és újabb két ponttal csökkent a K&H kkv-bizalmiindex: a mutató ezzel jelenleg -11 ponton áll. A vállalkozások gazdasági helyzetét meghatározó tényezők közül leginkább a beszállítókkal és a hitelkamatok változásával kapcsolatban borúlátóak a cégek, míg a közterhek és a munkaerő változására vonatkozóan pozitív várakozást fogalmaztak meg.

A vállalkozások máris reagáltak a növekedési hitelprogram (NHP) kivezetésére, hiszen két év stagnálás után most újra a vállalati hitelkamatok növekedésére számítanak.

A megkérdezett döntéshozók csupán tizede feltételezi, hogy idén még csökkenhetnek a hitelkamatok, míg a szektor átlagosan 0,7%-os díjnövekedést valószínűsít – részletezte Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv-marketing főosztályvezetője. Emellett a szállítói kapcsolatok megítélése is romlott, mivel a következő egy évben előre láthatóan rövidebb határidő áll majd a szállítói számlák teljesítésére.

A vállalkozásokat érintő közterhek megítélése ezzel szemben az elmúlt években fokozatosan egyre kedvezőbb lett. Jelenleg a döntéshozók csupán 30%-a számít arra, hogy növekednek a közterhek, míg négy éve ez az arány még 76% volt – tette hozzá a szakember.

Így nő a kkv-dolgozók fizetése

  • Kedvező a foglalkoztatottak számára, hogy a kis- és középvállalkozások nagyjából harmada (31%) tervez fizetésemelést, ami átlagosan 2,7%-os bérnövekedést jelent.
  • Legjobban az ipari cégeknél dolgozók járnak, ők átlagosan 3,5%-os bérnövekedésre számíthatnak, míg a mezőgazdasági cégeknél 3,1%, a kereskedelmi cégeknél pedig 2,7% ez az arány.
  • A legkisebb fizetésemelésre a szolgáltató cégek dolgozói számíthatnak, itt átlagosan 2,3%-os növekedést terveznek a cégek.
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.