Üzleti tippek

Érik a tőzsdei világpánik, koppannak az indexek

Nem áll jól sem a tokiói, sem a londoni tőzsde szénája, és annyi a rossz ómen, hogy mindenki fél. Az arany most a tuti.

Három éve nem koppant ilyen alacsonyan az FTSE 100, a londoni tőzsde indexe az Independent szerint. A világgazdaság nagyon kutyául van, és egyre többen tartanak tőle, hogy nagy recesszió jöhet.

A részvények 1,3 százalékot estek, a legnagyobb vesztesek pedig a nyersanyagokat bányászó cégek, így az Antofagasta rezes vállalat vagy a vasércet, nikkelt és szenet bányászó Anglo American.

Az elemzők szerint három oka van a gyengélkedésnek:

  • a csökkenő kereslet a kínai áruk iránt,
  • a hír, hogy Nagy-Britannia rekordmagas kereskedelmi deficitet ért el
  • és hogy szörnyen ment a japán tőzsdének is.

Egy jó dolog történt, hogy nőtt a Brent olaj hordónkénti ára, de ez eleve annyira alacsonyan van sok-sok okból kifolyólag, hogy ez is borzasztóan szétzilálja a világgazdaságot. A pánik terjed a piacon, a japán Nikkei index 2013 óta nem volt ilyen alacsonyan.

Mindenki az ilyenkor szokásos, értékálló befektetések felé fordul mostanság, így az arany ismét felkapott lett. A szerda fontos lehet, ugyanis a holdújévi ünnepek után ekkor nyitnak majd ki a fontos kínai, hongkongi, tajvani és dél-koreai tőzsdék.

Eközben a dollárhoz képest túl erős jen miatt is aggódnak a japánok, már Aszo Taro korábbi kormányfő, mostani pénzügyminiszter is nyugtatni próbált ez ügyben. És akkor még nem is eett szó a lassuló világgazdasági növekedésről és az amerikai jegybank, a Fed kamatdöntési bizonytalanságáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik