Üzleti tippek
vállalkozás (Array)

Pénz kell! – üzeni az élelmiszeripar a kormánynak

24.hu
24.hu

2015. 11. 25. 13:47

Korábban a témában:

Az élelmiszeripar előtt álló kihívásokról és az ágazat jövőjéről rendezett nyilvános kerekasztal-megbeszélést az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ) Budapesten. Az ágazat szereplői összefogást sürgetnek és egységes elbánást kérnek a támogatáspolitikában.

A vitában résztvevő szakemberek arra a megállapításra jutottak, hogy mérettől függetlenül az ágazat minden vállalkozásával szemben sokféle, akár egymásnak ellentmondó elvárás fogalmazódik meg a gazdaságpolitika, a kormányzati szereplők és a fogyasztók részéről. Az elmúlt 20 évben az ágazat elvesztette a belföldi piac negyedét, amit ma importból származó termékek töltenek ki.

Az ágazat pedig mindaddig nem fog tudni megfelelni az elvárásoknak, amíg évtizedes versenyképességi hátránnyal küzd és nem rendelkezik forrásokkal innovációk megvalósításához, valamint korszerű gyártósorok beszerzéséhez. A szövetség képviselői fontosnak tartják, hogy az uniós támogatások hazai elosztási elvei ezen szükségletekkel összhangban kerüljenek meghatározásra.

A kormányzati élelmiszer-ipari stratégiában megfogalmazott ambiciózus célokat – a belföldi piac visszaszerzését és a jelentős exportnövekedést – csak úgy lehet megvalósítani, ha a kormány az élelmiszer-feldolgozással foglalkozó kisebb és nagyobb vállalkozásokat egyaránt részesíti a vissza nem térítendő fejlesztési támogatásokból – mondta el Éder Tamás, az ÉFOSZ elnöke.

Miközben a Kormány segítségét kéri, az élelmiszeripar saját eszközeivel próbál reagálni a változó társadalmi elvárásokra. Az ÉFOSZ tavaly meghirdetett népegészségügyi célú kezdeményezéséhez egy év alatt csatlakozott vállalkozások az ágazat nettó árbevételének 25 százalékát képviselik.

A Szövetség a jövő év elején összegzi és hozza nyilvánosságra a kezdeményezés első éves eredményeit és minden érintett támogatását kéri annak érdekében, hogy minél több vállalat csatlakozzon az „Együtt a fogyasztókért” mozgalomhoz.

Developing programming and coding technologies. Website design. Programmer working in a software develop company office.
Legyél te a címlaposunk!
Mondd el véleményed és nyerj!
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Fotó:24.hu/Karancsi Rudolf
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.