Pénzügy

Itt egy újabb lista a hamis kínai mézekről – Aldi, Spar, Metro áruházláncokban árulják

méz (méz, )
méz (méz, )

A Kaposvár és Térsége Méhészeinek Egyesülete (KTME) hazai áruházláncokban kapható mézeket vizsgáltatott egy német laboratóriummal. Megdöbbentő eredményre jutottak.

Az jött ki, hogy:

  • Az EU és nem EU jelöléssel ellátott méztételek 100%-a, mind a 19 minta, kínai mézet tartalmazott
  • 90%-a a megvizsgált tételeknek (19-ből 17) magas élesztőgomba tartalmú, azaz az előállítása során erjedés lépett fel
  • 80%-át a megvizsgált tételeknek (19-ből 15-öt) a brémai QSI laboratórium ipari méznek minősítette, ezért jogellenesen van a magyar üzletek polcain
  • 0% a jó méz aránya, azaz nincs olyan tétel a 19 mintából, amelyik minden szempontból megfelelt volna a minőségi méz követelményeinek.

A méhészek 19 méztételt vásároltak november elején az Aldi, Spar és Metro üzletekben. Azért őket választották, mert szerintük ezekben a láncokban van a legtöbb kínai méz.

A vizsgált termékek a következők voltak:

  • Klenáncz Akácméz mézkeverék (250-900g, 5 darab)
  • Klenáncz Virágméz (250 – 900 g, 8 darab)
  • Mézesduó Akácméz (700g)
  • Mézesduó Virágméz (700g)
  • Alba-Méz Akácméz (900g)
  • Alba-Méz Virágméz (150-900g, 3 darab)

A méhészek kiemelik:

Ezeket a tételeket körülbelül egy héttel ezelőtt vásároltuk. Ez azt jelenti, hogy a mai napon is magyar fogyasztók ezreit csapják be ezekkel a nem megfelelő termékekkel.

Azt is írják: a multinacionális élelmiszer láncok tudják, hogy a kínai méz rossz, mert sok nyugat európai országban tiltják a beszállítóiknak. Az Aldi például Németországban nem engedi be az üzleteibe a kínai mézet, Magyarországi forgalmazásra ellenben a tapasztalataink szerint jelenlenleg kizárólag kínai mézkeveréket szerez be.

Az egyesület felhívja a figyelmet arra, hogy a magyar állam nevében Bognár Lajos lassan egy hónapja nyilatkozott, hogy a magyar hatóság fellép a kínai méz ellen.

Ennyi idő nem volt elegendő a nem megfelelő kínai méztételek eltüntetésére a boltokból. Ellenben országosan szigorú ellenőrzések folynak a magyar méhészeknél.

Azt írják, hogy hetente jelenleg is 100-150 kamionnyi kínai méz jön be az EU-ba , még sincs egyetlen üveg mézen sem feltüntetve a kínai eredet, egész Európában.

Kínában soha nincs rossz termés, annyit állítanak elő a valódi méz árának a töredékéért ebből, amennyit csak megvesznek tőlük és az eszetlen árversenyben egyre növekszik a kínai méz aránya az üvegekben. Ezért küzdünk a kínai méz ellen, és nem általában a mézimport ellen – írják.

A kaposvári méhész egyesület kérni fogja a kormányt, hogy kezdeményezze az EU megfelelő szervezeteinél nagy számú kínai import méztétel tudományos mélységű vizsgálatát annak megállapítására, hogy a kínai méz természetes méz-e.

A brüsszeli tüntetés sajtótájékoztatóján is elmondtuk: a hivatalos statisztikák szerint Kína annyi mézet termel, amit természeti adottságai nem tesznek lehetővé, ennélfogva nem lehet természetes méz. Emiatt már nagyon sok ország, közöttük az Egyesült Államok akadályozta meg, hogy ez a termék a piacaira bejusson – fogalmaznak

Természetesen megkerestük az Aldi, Spar, Metro áruházláncokat, hogy reagáljanak a hírre. Amint megérkezik a válaszuk, közzétesszük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik