Pénzügy

Mégse sarcolja meg a kormány a Tescót

Tesco (Array)
Tesco (Array)

Visszatáncol a kormány a legnagyobb kereskedelmi cégek drasztikusan megemelt élelmiszer-felügyeleti díjától, viszont kiterjeszti a kötelezettséget az eddig mentesített kicsikre is – ez áll a Lázár János miniszter által benyújtott új törvényjavaslatban a hvg.hu tudósítása szerint.

A javaslat az élelmiszer-felügyeleti díjon változtat, ami eddig főként a külföldi hipereket, az Auchant, a Tescót és a Spart sújtotta volna. A változtatás előzménye, hogy ez év elejétől sávos rendszert vezettek be, és az évi nettó árbevétel 300 milliárd forint feletti részére 6 százalékos díjat vetettek ki, ami a korábbi 0,1 százaléknak hatvanszorosa.

Az új szabály szerint visszaállna az egységesen 0,1 százalékos díjfizetési kötelezettség, de kiterjedne az eddig mentesített, évi nettó 500 millió forint alatti bevételt elérő cégekre, illetve az összes többi bevételének az első 500 millió forintjára is. Ezzel kívánják elérni, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal működéséhez legyen pénz, de megszűnjenek az Európai Unió aggályai. A mikro- és kisvállalkozások továbbra is választhatják az átalányfizetést. Az eddigi felmentetteknek utólag már 2015-re is be kell fizetniük a díjat, ha az új törvény hatályba lép.

Erre az Európai Bizottság az érintettek panasza alapján vizsgálatot kezdett, és felfüggesztette a díj kivetését. Nyilvánvalónak látszott ugyanis, hogy az intézkedés a nagy külföldi hálózatokat, elsősorban a Tescót sújtotta, miközben a sok kis cégből álló hazai láncok jól jártak. Ez pedig felvetette az ez utóbbiaknak adott tiltott állami támogatás gyanúját.

„A vizsgálat lezárása érdekében indokolt az Európai Bizottság felvetései alapján” változtatni a szabályozáson – írja most indoklásában a kormány. Pedig éppen mostanában támadta meg a díj felfüggesztését az Európai Bíróságon.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik