Üzleti tippek
Zagyvarékas, 2015. március 27.
Munkások egy Zagyva-híd pillérjén dolgoznak a leendõ M4-es autópálya Abony és Fegyvernek közötti szakaszának építésén Zagyvarékas közelében 2015. március 27-én. A kormány visszavonta az Európai Bizottságtól az M4-es projekt EU-s programként való elismertetését. Emiatt várhatóan felfüggesztik a jelenleg folyamatban lévõ beruházást és új közbeszerzési eljárást írnak ki.
MTI Fotó: Bugány János

Olcsóbb lesz a közbeszerzés a kkv-knak

24.hu
24.hu

2015. 11. 11. 13:24

A kis- és középvállalkozásokat támogatja az új közbeszerzési törvény.
Korábban a témában:

A kkv-k körében megszűnik a közbeszerzési hirdetmények ellenőrzési díja, a jogorvoslati díj pedig a felére csökken – mondta a Közbeszerzési Hatóság elnöke.

Rigó Csaba Balázs kifejtette, hogy minden ajánlattevőt segíti az új törvénybe foglalt nyilatkozati elv. Így a jövőben nem kell közjegyzői okiratba foglalni a kiírási követelményeknek való megfelelésről szóló nyilatkozatokat, elegendő lesz az egyszerű nyilatkozat, ami olcsóbbá teszi az eljárásokat.

Az új törvény a minőséget állítja előtérbe. Ennek mutatója lehet az ajánlattevő által foglalkoztatott kvalifikált alkalmazottak száma, a beépíteni kívánt anyagok minősége, de a kedvezőbb üzemeltetés is. Emiatt az építési költség mellett a tízéves üzemeltetési költséget is figyelembe veszi az ajánlatkérő az értékelésnél, és ezek alapján állítja rangsorba az ajánlatokat.

Növelnék a versenyt

A hazai értékhatárok között kiírt közbeszerzéseknél nem kell meghatározni a kkv-k alkalmassági feltételeit, mivel az ajánlatkérő úgyis csak az általa alkalmasnak ítélt vállalkozókat hívja meg ajánlattételre. Ebben az eljárásrendben új elem, hogy a 3, illetve 4 ajánlattevőt felkérő felhívásokat közzé kell tenni a hatóság honlapján. Ezt látva, az ajánlattételre meg nem hívott kkv-k is tehetnek ajánlatot. A versenyt ez a módosítás is növeli – tette hozzá Rigó Csaba Balázs.

Kötelező lesz az e-közbeszerzés

Az új közbeszerzési törvény – az uniós szabályoknak megfelelően – kötelezővé teszi az e-közbeszerzés megteremtését. Első lépcsőben 2017. április 18-ig az állami szervezet ajánlatkérőknek, majd 2018. október 18-ig valamennyi ajánlatkérőnek elektronikusan kell intéznie a közbeszerzést – összegezte az MTI.

Kérdésre válaszolva az elnök elmondta, hogy az e-közbeszerzés infrastruktúrájának megteremtése a Miniszterelnökség feladata, a rendszert a Közbeszerzési Hatóság működteti. Hozzátette: a rendszerváltás utáni első közbeszerzési törvény éppen 20 éve, 1995. november elsején lépett hatályba. A második törvényt pedig az idén november 1-től kell alkalmazni.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak

Kommentek

Szigetvár, 2016. szeptember 7.
Vass Péter, Szigetvár polgármestere köszönti az ünnepségsorozatra érkező Áder János köztársasági elnököt a szigetvári polgármesteri hivatal előtt 2016. szeptember 7-én, a Zrínyi-emlékévben.
MTI Fotó: Sóki Tamás
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.