Nagyvilág

Brüsszel megüzente, mi kell a tartós magyar sikerhez

Az Európai Bizottság egyik szóvivője elmondta, milyen elveket kellene betartania Magyarországnak az uniós pénzek lehívásánál, hogy a fellendülés tartós legyen.

Jakub Adamowicz, az Európai Bizottság regionális politikáért és közlekedésért felelős szóvivője a Portfóliónak arról beszélt, hogy úgy egyébként elégedettek a magyar gazdasági teljesítménnyel, a pénzlehívások körüli vitákat normál ügymenetben le tudják zárni a magyar féllel.

A szóvivő szerint a siker receptje a következő:

  • be kell tartani a közbeszerzési szabályokat,
  • erősíteni kell azt a szemléletet, hogy az uniós pénzből finanszírozott projektek minél nagyobb hozzáadott értéket teremtsenek

Ez utóbbi szerinte azért is fontos, mert 2020 után ez lesz az egyik fontos pillére a kohéziós politikának.

Nem az a siker kulcsa, ha továbbra is öntik a pénzt az infrastruktúra-fejlesztésére, ehelyett inkább a “puha” infrastruktúrára kell költeni, például a kutatás-fejlesztésre és innovációra, illetve a kis- és középvállalkozások támogatására. Kiemelten fontos, hogy k+f projektekre fordított pénz teremt-e hozzáadott értéket.

Kitérő választ adott arra a kérdésre, hogy Magyarország le tudja-e hívni a 2007-2013-as támogatási időszakra járó összes uniós forrást. Azt mondta, senkinek sem érdeke, hogy a már allokált pénzügyi források egy része elvesszen.

Az Európai Bizottságban összességében azonban elégedetten nézik a magyarországi gazdasági fellendülést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik