Üzleti tippek

Cégvilág: mi jöhet még 2015-ben?

Az elmúlt időszakban a cégek egy jobb időszakot könyvelhettek el. Egyre kevesebb vállalkozás alakul ugyan, de a működők közül kevesebben húzzák le a rolót, mint korábban – összegezte a Bisnode.

A klasszikusan kockázatos szektorok – így például vendéglátás, építőipar – bedőlési aránya is csökkent az elmúlt időszakban. A vendéglátók számára az idei nyári szezon ráadásul kiemelkedően sikeres volt, ami a többi közt a meleg nyárnak is köszönhető. Valamelyest stabilizálódni látszik a magyar cégvilág, mivel a korábban igen magas Bisnode Bedőlési Index jelentősen csökkent, illetve a kényszertörlések száma sem olyan magas már, mint korábban.

A gazdaság szereplői továbbra sem dőlhetnek hátra

Számos olyan világgazdasági, politikai trend jellemző ma, ami kihívásokat jelenthet a magyar társaságoknak is.

  • A bezáródó határok sok vállalkozás számára megnehezíthetik a nemzetközi kereskedelmet.
  • A kínai gazdasági növekedés jelentős lassulása is hatással lesz a jövőben hazánk gazdaságára.
  • Azt sem szabad elfelejteni, hogy a beáramló uniós támogatások összege is jelentősen csökkenni fog, ami szintén sokakat érinthet.

Maradt az óvatos hitelezés

A bankokat érintő adók és a bankrendszer profitabilitásának csökkenése miatt a pénzintézetek is csak óvatosan hiteleznek. A vállalati hitelezés beindítása pedig létszükséglet lenne a gazdasági fejlődés elősegítése érdekében.

A Bisnode szerint az erre mutató kilátások nemigen kedvezőek, és a GKI is gazdasági lassulást prognosztizál a következő időszakra. A „vállalati hitelezésben” ezért a bankok helyett továbbra is nagy szerep hárul a cégvilágra.

A vállalkozások csak akkor tudnak biztonságosan utólagos fizetést engedélyezni partnereiknek, ha alaposan mérlegelik a kockázatokat. Szerencsére egyre több társaság figyelembe veszi ennek fontosságát és alapos cégminősítést végez. A jelenlegi kilátások alapján erre szükség is lesz a jövőben, amíg a bankrendszer a vállalati hitelező szerepét nem tudja ismét felvenni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik