Gazdaság

Brutális válság kopogtat. És beengedjük, ha nem teszünk valamit

Megjelent az IMF nagy, évente kétszer publikált elemzése, fókuszban a világgazdaság növekedésével. De növekedés nincs, itt a teljes elemzés, több száz oldal, borús kilátásokkal.

A mostani őszi elemzés a tavaszihoz képest 0,4 százalékkal alacsonyabb, mindössze 3,1 százalékos világgazdasági növekedést prognosztizál. Miért akkora baj ez?

Mert ennél a 2008-ban kezdődő pénzügyi válság óta mindig gyorsabban bővült a világgazdaság.

Dél-Amerika retteghet, Kínával csak óvatosan

Az egy dolog, hogy egy rakás (fél)diktatórikus ország van Dél-Amerikában, ami egy jövőbeni válságkezelés esetén nem a legjobb előjel, de Brazília növekedési kilátásait le is rontotta az IMF – idén és jövőre is 2 százalékkal.

Az USA-tól 0,5, Japántól pedig 0,4 százalékkal kisebb növekedést várnak, Kínával kapcsolatban azonban hivatalosan nem aggódnak, de hivatalos adatokat az ottani kommunista párttól nem feltétlenül kap a szervezet. Ugyanakkor azt megjegyzik, hogy az ország sosem látott kihívásokkal néz szembe. Kétséges, hogy elérik-e a kitűzött céljukat, ami az áttérés lenne az új növekedési modellre és a piaci törvényekre alapozott pénzügyi rendszerre, csökkentve ezáltal az előző rendszerből örökölt sebezhetőségeket.

Segítsenek a kormányok

Javaslatok is szerepelnek az IMF-elemzésben, a kormányzatokat és a nemzeti bankokat arra kérik, hogy

élénkítsék a gazdaságot, ahogy csak lehet.

Például infrastrukturális beruházásokkal, aminek kettős pozitív hatása van a valutaalap szerint: rövid távon javítják a növekedést, hosszú távon pedig annak hatékonyságát is.

Egyre nagyobb szerepet kapnak a világgazdaságban a feltörekvő országok, ami egyrészt jó, mert a fejlett országok stagnálását az ő növekedésük ellensúlyozhatja, másrészt okoz egyfajta instabilitást is. Ugyanis az egymás utáni ötödik évben is lassul ezen országok gazdasági növekedés-üteme, idén mindössze 4 százalékos növekedést várnak tőlük. Az említett instabilitást pedig a dollár erősödése és a nyersanyag-árak zuhanása okozza.

Jobban teljesít

A magyar kormány akár saját gazdasági sikereit is kiolvashatja az IMF elemzéséből (jelezzük, megtette), de

az biztos, hogy hazánktól is egyre lassabb ütemű bővülést várnak.

 

Hogyan alakulnak a magyar gazdaság mutatói a Nemzetközi Valutaalap szerint?

  • Reál-GDP növekedés (százalék): 2014 – 3,6; 2015 – 3; 2016 – 2,5; 2020 – 2,1
  • Infláció (százalék): 2014 – -0,2; 2015 – 0,3; 2016 – 2,3; 2020 – 3
  • Munkanélküliségi ráta (százalék): 2014 – 7,8; 2015 – 7,3; 2016 – 7; 2020 – n. a.
  • Folyó fizetési mérleg (GDP, százalék): 2014 – 4; 2015 – 5,3; 2016 – 4,3; 2020 – 1

“A negatív forgatókönyv egyáltalán nem extrém feltételezés”, mondta a Financial Timesnak José Viñals, az IMF pénzügyi stabilitásért felelős divíziójának vezetője, majd hozzátette, hogy ehhez annyi is elég, hogy a kockázati felárak tovább emelkedjenek, még több vállalat menjen csődbe a feltörekvő gazdaságokban, és már el is fogyott a kockázatosabb termékek iránt az étvágy.

Viñals azt azonban hangsúlyozta, a mostani IMF-elemzés nem egy közelgő krízisről szól, a globális válság tényleg csak a legrosszabb forgatókönyv, a GDP jelentős visszaesése ugyanakkor komoly veszély.

Németország, Wall Street

Ráadásul a legfrissebb német ipari termelési jelentések is kijöttek, nem várt számokat produkáltak. Az augusztusi termelés 1,2 százalékos csökkentést mutat, a becsült 0,2 százalékos növekedés helyett. A spanyol ipari termelés is nagyot bukott júliusról augusztusra, és akkor a Volkswagen-botrány még el sem kezdte éreztetni hatásait.

A Wall Streeten is a 2008-at követő legrosszabb évre számítanak, 2015-öt az induláshoz képest 2 százalékos mínusszal zárják. “Most a pesszimizmus irányítja az árakat, rossz éve ez az amerikai indexeknek”, mondta Russ Koesterich, a BlackRock befektetési stratégája.

Az IMF végül azt is jósolja, hogy a szíriai harcok ellenére az olaj hordónkénti ára 2017-ig 55 dollár körüli szinten marad.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik