Üzleti tippek

Jó hír a zuhanás: megfeleződött a felszámolások száma

A kényszertörlések és a végelszámolások száma is csökkent.

A harmadik negyedévben 54 százalékkal volt kevesebb a felszámolások száma az egy évvel korábbi időszakhoz képest, ami igen jelentős zuhanás – áll a Bisnode elemzésében.

A kedvező fejlemények ellenére azonban érdemes továbbra is körültekintően eljárni üzletkötés esetén, mivel a cégminősítő által számított bedőlési index (felszámolások és csődök cégszámhoz viszonyított aránya) 2,24 százalék ma Magyarországon.

Nyugi a cégbíróságon

Nyugalom jellemezte az idei harmadik negyedévet a cégbírósági eljárások tekintetében, ugyanis a korábbi időszakokhoz képest jelentősen mérséklődött a felszámolások, a végelszámolások és a kényszertörlések száma is. A számottevő csökkenés nem csak a nyári szezonnak tudható be, mivel 2014 azonos időszakában is jóval több eljárást regisztráltak.

Kevesebb a kényszertörlés

A 2012-ben megjelent kényszertörlésekből egyre kevesebbet regisztráltak idén, ugyanis az év első negyedévében indult több mint 8700 ilyen eljáráshoz képest a második negyedévben alig 8000 ilyen eljárást kezdeményeztek. A harmadik negyedévében még ennél is kevesebb, alig 7500 ilyen eljárás indult, ami az egy évvel korábbi adatokhoz képest majdnem negyedével kevesebb.

Mikor esedékes a kényszertörlés?

Kényszertörlési eljárásokat azokban az esetekben indítanak, ha egy cég:

  • nem található a székhelyén,
  • nem érhető el,
  • nem adott le beszámolót
  • vagy nem teljesítette adófizetési kötelezettségeit.

Mivel a beszámolók leadásának határideje már korábban lezárult, jó hír, hogy egyre kevesebb esetben kell a hatóságoknak a leadás elmulasztása miatt eljárniuk. Évekkel ezelőtt az sem volt ritka, hogy egy vállalkozás nem szerette volna, ha bevételadatait mások is látják, ezért egyszerűen nem adta le mérlegét. Szerencsére ma már a különböző szankcióknak és a piac kényszerítő erejének köszönhetően ez nem jellemző, így a gazdaság egésze kezd átláthatóbbá válni – összegzi a Bisnode.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik