Üzleti tippek
benzinkut(11)(960x640).jpg (Array)

A benzin miatt ment mínuszba az infláció

24.hu
24.hu

2015. 10. 08. 09:29

Korábban a témában:

Szeptemberben  0,4 százalékkal alacsonyabb volt a fogyasztói árak átlagos szintje, mint egy évvel korábban, augusztushoz viszonyítva pedig 0,6 százalékkal csökkentek az árak – jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A legnagyobb mértékben a szeszes italok, dohányáruk ára nőtt, az üzemanyagoké jelentősen csökkent éves összevetésben.

Szeptemberben, tavalyhoz képest

A fogyasztói árak átlagosan 0,4 százalékkal csökkentek. Az élelmiszerek ára 0,8 százalékkal emelkedett, ezen belül többek között nőtt az idényáras élelmiszerek, azaz a burgonya, a friss zöldség, gyümölcs (16,3%), az étolaj (8,3%) és a tojás (5,3%) ára, csökkent a tejé (12,4%), a sajté (11,3%), valamint a cukoré (5,8%).

A szeszes italok, dohányáruk átlagosan 3,9, a szolgáltatások 2,0, a tartós fogyasztási cikkek 1,5 százalékkal drágultak. A ruházkodási cikkek ára nem változott.

A háztartási energia ára átlagosan 2,7 százalékkal csökkent, ezen belül az elektromos energiáé 5,6, a távfűtésé 3,4 százalékkal. Az egyéb cikkekért (lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos cikkek, gyógyszerek, járműüzemanyagok, valamint kulturális cikkek) 6,9, ezen belül a járműüzemanyagokért 17 százalékkal kellett kevesebbet fizetni.

Idén, augusztushoz képest

A fogyasztói árak átlagosan 0,6 százalékkal csökkentek. Az élelmiszerek ára 0,2 százalékkal mérséklődött, ezen belül többek között csökkent a csokoládé, kakaó (3,0%), a párizsi, kolbász (1,8%), valamint a tej (1,7%) ára; míg a cukoré (3,7%), valamint az étolajé (1,7%) nőtt.

A szezonváltás miatt a ruházkodási cikkek drágultak a legnagyobb mértékben, 1,4 százalékkal. A szeszes italok, dohányáruk ára 0,1 százalékkal emelkedett, a tartós fogyasztási cikkeké 0,1 százalékkal csökkent, miközben a háztartási energiáé nem változott. A szolgáltatások ára 0,6 százalékkal mérséklődött, ezen belül az üdülési szolgáltatások 5,3 százalékkal kerültek kevesebbe. Az egyéb cikkek ára átlagosan 2,3, ezen belül a járműüzemanyagoké 5,1 százalékkal csökkent.

Január-szeptember

A fogyasztói árak az év első kilenc hónapjában átlagosan 0,3 százalékkal alacsonyabbak voltak az előző év azonos időszakához képest.

Az éves maginfláció szeptemberben szezonálisan kiigazítva 1,3 százalék volt, 0,1 százalékponttal magasabb az előző havinál, a havi értéke pedig változatlanul 0,1 százalékon állt.

Az NGM ezt hangsúlyozza

A csökkenő árszínvonalnak köszönhetően növekszik a bérek és a nyugdíjak reálértéke, így a háztartások által elkölthető jövedelem, amely a fogyasztás élénküléséhez és gazdasági fellendüléshez vezet.

A minisztérium közleménye szerint az év egészében a konvergenciaprogramban közölt nulla százalék körül alakulhat az infláció.

Elemzők: átmenetileg csökkent negatív tartományba az infláció szeptemberben

A szeptemberi mínusz 0,4 százalékos inflációs adat alacsonyabb a piaci várakozásnál, az elemzők azonban átmenetinek tekintik a negatív tartományba csúszást és éves átlagban nulla százalék körüli inflációra számítanak. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleménye szerint a magyar gazdaságot visszafogott inflációs folyamatok jellemzik.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzőjének MTI-hez eljuttatott kommentárja szerint a vártnál alacsonyabb inflációt az élelmiszerárak és szolgáltatói árak vártnál kisebb növekedése okozhatta. Az elemző szerint az idei átlagos infláció 0 százalék közelében lehet.

Németh Dávid, a K&H Bank elemzője szerint már októberben nulla százalék körüli, de pozitív tartományban lehet a fogyasztói árindex.

A CIB Bank elemzői is úgy vélik, átmeneti a fogyasztói árak negatív tartományba csúszása, november-decemberben már érdemi emelkedés lehet, deflációs veszély nincs. Mint írják, az éves átlagos infláció nulla közelében, akár enyhén negatív tartományban lehet.

Barczel Vivien és Ürmössy Gergely, az Erste Bank elemzői kiemelték: továbbra is az üzemanyagok árának csökkenése húzza le leginkább a fő mutatót.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.