Pénzügy

Leghamarabb két év múlva teljesülhet az inflációs cél

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

gazdaságos. 2015. 09. 24. 10:33

Korábban a témában:

A Magyar Nemzeti Bank szeptemberi Inflációs jelentésében tartósan alacsony inflációs környezettel számol, a jegybanki szakértők szerint a fogyasztóiár-index a korábban feltételezettnél mintegy fél évvel később, csak 2017 második felében közelítheti meg (a 3 százalékos) középtávú inflációs célt.

A fogyasztásban nagyon bíznak

Az Inflációs jelentés szerint a gazdasági növekedésben egyre markánsabb szerephez jut a belföldi kereslet élénkülése. Az alacsony infláció, illetve jövőre az szja kulcsának csökkentése növeli a háztartások rendelkezésére álló jövedelmét. A beruházásokban szerkezeti átalakulás várható, a hangsúly a magánberuházások felé tolódik el.

Az aktuális szeptemberi jelentésben a háztartások fogyasztásának bővülését 2015-ben 3,3 százalékra várják az MNB elemzői, júniusban még 3,2 százalék volt a várakozás. Jövőre a lakossági fogyasztás 3,2 százalékkal nő a jegybanki prognózis szerint.

A beruházások idén 2,7 százalékkal bővülnek, jövőre az idei évhez képest 3,2 százalékkal csökkennek, főleg az uniós források mérséklődése miatt.

Idén nulla lehet az infláció

Az Inflációs jelentés kedden kiadott fő számai szerint zéró (0 százalékos) inflációval számol az MNB 2015-ben – ugyanúgy, mint a márciusi jelentésében -, miközben az előző jelentésben még 0,3 százalékos éves átlagos inflációt jelzett előre.

A jövő évi inflációra vonatkozó várakozását pedig tovább csökkentette az MNB 1,9 százalékosra, miután a prognózis szerint júniusban még 2,4 százalékosra várták.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

AUCKLAND, NEW ZEALAND - AUGUST 29:  Phil Taylor engages with his fans during the Auckland Darts Masters at The Trusts Arena on August 29, 2015 in Auckland, New Zealand.  (Photo by Michael Bradley/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.