Üzleti tippek

Talált pénz – Siessen, ha meg akarja kapni a NAV-tól

Még egy hétig igényelhető vissza a külföldi áfa. Számos cég nincs tisztában vele, hogy az adóhatóság elvégzi a papírmunkát.

Még mindig ritkán igénylik vissza a másik EU-országban történt tartózkodással kapcsolatos számlák áfáját a magyar cégek, inkább bruttó költséget könyvelnek – mutat rá a nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló Baker Tilly Hungária.

A magyar vállalkozásokat leginkább az tartja vissza, hogy a visszaigénylés folyamatát drágának és bonyolultnak tartják, nincsenek tisztában azzal, hogy belföldön letelepedett adóalany a magyar adóhatósághoz egyszerűen, elektronikusan benyújtott kérelem segítségével, díjmentesen igényelheti vissza ezt az áfát.

A 2014. évi számlák esetén legkésőbb 2015. szeptember 30-ig lehet a kérelmet benyújtani, a nyomtatványt országonként kell kitölteni, az adott országból származó számlák alapján. A szeptember 30-i határidő jogvesztő határidő, ezt követően visszaigénylésre nincs lehetőség.

A visszatérítés az Európai Unió országaiból lehetséges, éves kérelem esetén a minimum összeg 50 euró, vagy annak megfelelő összeg. Mindemellett lehetőség van évközben, negyedéves kérelmek benyújtására is, ha a visszatérítendő összeg eléri a 400 eurót. Ez azt jelenti, hogy akár már a 2015-ös első három negyedéves számláit is érdemes meg vizsgálni, és a feltételek fennállása esetén visszakérni az áfát.

Szálloda, bérautó, üzleti vacsora

Rengeteg cég szembesül azzal, hogy a külföldre utazó vagy az átmenetileg ott dolgozó munkatárs üzemanyag-, lakhatási, szállodai-, vendéglátási-, autóbérlési- vagy konferenciaszámlája az adott ország általános forgalmi adóját tartalmazza.

Bár a gyakorlat helyességét számlánként külön-külön kell megvizsgálni, általánosságban elmondható, hogy az EU áfadirektíva alapján a vendéglátás teljesítési helye az, ahol azt a szolgáltatást ténylegesen nyújtják, szállás esetén ahol az ingatlan van, gépkocsi rövid távú bérlése esetén pedig ahol azt a bérlő birtokába adják. Ezért ezekben az esetekben szinte biztosan helyes az adott ország áfájának felszámítása.

„A hazai cégek azonban gyakran a számla bruttó összegét könyvelik költségként, nem foglalkoznak annak áfatartalmával. Egyrészt, mert nem ismerik azt a lehetőséget, hogy ez bizonyos feltételekkel visszaigényelhető, másrészt túl bonyolultnak, drágának vélik a visszaigénylési folyamatot. Pedig a belföldön letelepedett adóalany díjmentesen igényelheti vissza ezt az áfát, a többit a NAV és a külföldi adóhatóság elintézi. Azaz a magyar adóhivatal megkeresi a külföldi hatóságot, továbbítja az igénylést, a külföldi hivatal azt megvizsgálja, esetleg új információt kér, és végül a visszajáró pénzt kiutalja a magyar cégnek” – magyarázza Bagi Márta, a Baker Tilly Hungária partnere.

Tippek

A tagállamok többségénél meghatalmazott is eljárhat, tehát a belföldi társaság megbízhat egy tanácsadó céget is. Ez esetben a meghatalmazott nyújtja be a kérelmet a szükséges nyilatkozatokkal, mellékletekkel, válaszol a kinti adóhatóság esetleges további kérdéseire.

Az adott ország szabályai alapján előfordulhat, hogy bizonyos összeg felett a számlákat csatolni kell a beadványhoz, illetve a visszaigénylésnél is az adott ország szabályai érvényesítendők. Ezek azonosak az adott országban letelepedett cégekre vonatkozó áfára vonatkozó szabályokkal.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik