Üzleti tippek

Vigyázzon, a NAV gyorsabban lecsap a pénzére

FN24
FN24

2015. 06. 22. 14:19

Idén az adóhatóság ötödével több inkasszót rendelt el, mint egy évvel korábban.

Korábban a témában:

Az Állami Számvevőszék megállapításaira reagálva az adóhatóság szigorított végrehajtási gyakorlatán, és amint módja van rá, azonnal beszedi az adózóktól a neki járó adóforintokat – figyelmeztet a Jalsovszky Ügyvédi Iroda. A folyamatot jól szemléltetik azok a napokban közzétett adatok, amelyek szerint a NAV idén több mint 20%-kal többször rendelt el inkasszót (azonnali beszedést) mint a tavalyi év hasonló időszakában. Ez pedig számos céget kellemetlenül érint, hiszen a tartozás azonnali fizetése sokszor komolyan veszélyezteti a vállalkozásokat.

Hogyan késleltethető az adóvégrehajtás?

Több olyan lehetőség is az adózók rendelkezésére áll, amelyek késleltethetik, megakadályozhatják vagy elviselhetőbbé tehetik az adótartozások végrehajtását, és amellyel az ebből eredő esetleges csődhelyzet is elkerülhető. Míg az adóperek tétje, hogy a bíróság végső soron az adózónak vagy az adóhatóságnak ad-e igazat, addig legalább annyira fontos kérdés, hogy egy adóeljárás alatt kinek a számláján van és ki rendelkezik a vitatott tartozás összegével.

A főszabály szerint mindaddig, amíg az adóhatóság az ügyben jogerős határozatot nem hoz, az adótartozás nem szedhető be. Az adóhatósági határozat jogerőssé válásával azonban a tartozás végrehajthatóvá is válik, és az ezt követő eljárás során a vitatott tartozást már az adózónak kell finanszíroznia.

„Hiába mondja ki esetlegesen pár év múlva a bíróság, hogy az ügyben az adózónak volt igaza, a vitatott tartozás összege hiányozni fog a cég gazdálkodásából. Nem egy esetben ment vállalkozás csődbe még mielőtt a neki jogosan visszajáró összeget a bírósági határozat alapján visszakapta volna” – mondta Fehér Tamás, a Jalsovszky Ügyvédi Iroda vezető ügyvédje.

Fotó: MTVA / Faludi Imre

Az adózóknak több lehetőségük is van arra, hogy enyhítsék ezt a finanszírozási terhet:

A bíróság felfüggesztheti a végrehajtást

A másodfokú hatóság jogerős (és ezáltal végrehajtható) határozatának felülvizsgálatát az adózó kérheti a bíróságtól. A felfüggesztési kérelem tárgyában a bíróság soron kívül, azaz még az első tárgyalási napot megelőzően dönt, addig viszont a végrehajtás mindenképpen szünetel. Mivel a végrehajtás felfüggesztése az egész bírósági eljárás idejére irányadó, ezért rendkívül fontos a felfüggesztési kérelmet kellően megindokolni és azt a bíróság által elvárt bizonyítékokkal alátámasztani.

A felfüggesztés alapja lehet, hogy az adótartozás azonnali megfizetése jóvátehetetlen terhet róna a vállalkozásra vagy ellehetetlenítené a működését. Lényeges a kérelem beadásának az időzítése is. Míg a bírósági kereset megindítására a másodfokú határozat kézbesítésétől számított 30 napos határidő áll rendelkezésre, a másodfokú adóhatósági határozat végrehajtására már a határozat meghozatalától számított 16. napon sor kerülhet.

Érdemes ezért a keresetet a végrehajtás felfüggesztésére vonatkozó kérelemmel együtt már (a 30 napos határidő helyett) 15 napon belül beadni és ezt a végrehajtást foganatosító szerv tudomására hozni. Ekkor a bíróság felfüggesztéséről hozott döntéséig az adóhatóság annak ellenére köteles tartózkodni a végrehajtási cselekménytől, hogy a tartozás teljesítésének határideje időközben már lejárt.

Fizetési könnyítést is kérhet

Fehér Tamás szerint akkor sincs veszve minden, ha az esedékességi határidő már lejárt, és az adózó nem kérte vagy nem kérhette a végrehajtás felfüggesztését. Ilyen esetekre ugyanis a társaságok is kérhetik a fizetési halasztást, részletfizetést vagy ezek kombinációját.

Ilyenkor is fontos könnyebbség, hogy az első ízben előterjesztett ilyen irányú kérelem elbírálásáig a végrehajtás szintén szünetel – azaz a vállalkozás legalább lélegzetvételhez jut.

A fizetési könnyítési kérelmeknél szintén azok kellő alátámasztottsága a meghatározó. Akik adtak már be ilyen kérelmet, tudják, hogy „tojástáncról” van szó: egyszerre kell tudni alátámasztani azt, hogy a tartozás azonnali és egy összegben való megfizetése a cég számára gazdasági nehézséget okoz, valamint azt, hogy a vállalkozás a későbbiekben, a kérelmezett ütemezésben képes lesz a tartozás megfizetésére.

Tudta, hogy az adóhivatal is felfüggesztheti a végrehajtást?

Talán kevésbé ismert, hogy a végrehajtás felfüggesztésére az adózó ilyen tartamú kérelme esetén maga az adóhatóság is jogosult. Ezt különösen olyan esetben érdemes kérelmezni, amikor az adózó a végrehajtást amúgy fel nem függesztő jogorvoslattal fordul a hatósághoz. Tipikusan ilyenek az akár első fokon, akár másodfokon jogerőre emelkedett adóhatósági határozattal szemben benyújtott felügyeleti intézkedés iránti kérelmek. A kérelem benyújtásával egyidejűleg célszerű indítványozni, hogy mindaddig, amíg a felettes szerv az ügyben határozatot nem hoz, az adóhatóság a határozat végrehajtását függessze fel.

A végrehajthatóság ilyen módon történő felfüggesztésének jogszabályi háttere lényegesen kevésbé kimunkált, és az adózó erőteljesen ki van szolgáltatva az adóhatóság belső diszkréciójának. Azonban a lehetőség fennáll, így mindenképpen érdemes vele próbálkozni.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Speaker giving a talk on corporate Business Conference. Audience at the conference hall. Business and Entrepreneurship event.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.