Üzleti tippek

Hibernált várakozások a kkv-szektorban

Az első negyedévben gyakorlatilag stagnált a vállalkozások bizalma. A hazai kkv-k éves várakozásait jelző K&H bizalmi index jelenleg -14 ponton áll, és az index történetében most először mérettől és szektortól függetlenül szinte azonos a vállalkozások várakozása. Egyedül a vállalati hitelkamatok változásával kapcsolatos álláspont javult nagymértékben, miközben nagyobb pesszimizmus csak az uniós forrásokat illetően tapasztalható.

Korábban a témában:

A mutató a tavaly év végi -15 ponthoz képest gyakorlatilag alig változott, jelenleg -14 ponton áll. Így nem folytatódott az előző negyedévben tapasztalt jelentős romlás. Az index stagnálása annak tudható, hogy a kkv-k gazdasági helyzetét meghatározó tényezők legtöbbje alig változott.

A különböző árbevételű cégeket és szektorokat illetően – az index tízéves történetében először – rendkívül egységes képet mutat a hazai kkv-szektor, hiszen mérettől és iparágtól függetlenül közel azonos szinten van a cégek jövőbe vetett bizalma.

A középvállalkozások várakozásai jelenleg -11, a mikrovállalkozásoké -14, a kisvállalkozásoké -15 ponton állnak, míg a szektorokat tekintve a kereskedelmi társaságoknál a mutató -12 pontot ért el, a mezőgazdasági cégeknél -14 pontot, a szolgáltató és ipari vállalkozásoknál pedig egyaránt -15 pontot mértek.

Pozitív várakozások a kamatoknál

A részindexek közül egyedül a vállalati hitelkamatokkal kapcsolatos várakozások javultak jelentősen. Az optimista szemlélet annak köszönhető, hogy kevesebb cégvezető számít a kamatok emelkedésére, ezzel párhuzamosan pedig jóval többen vélekednek úgy, hogy a jelenlegi szinten maradnak vagy éppen csökkenni fognak. Mindennek hátterében feltehetően a jegybanki alapkamat újabb csökkentése, illetve a növekedési hitelprogram (nhp) év végéig történő meghosszabbítása és kibővítése áll.

Borús kilátások az EU-pályázatok esetében

A vállalati hitelkamat-várakozások miatti pozitív finanszírozáshoz való hozzáállást azonban lerombolja, hogy az uniós pályázati lehetőségeket igen borúsan látják a megkérdezettek. Jelentősen, 46 százalékról 36 százalékra csökkent azon cégek aránya, amelyek jelenleg reálisnak tartják uniós forrás elnyerését. Emellett azok a társaságok is jóval kevesebben vannak, amelyek hallottak volna a vállalkozás szempontjából érdekes pályázatról.

Az eredmény nem meglepő, hiszen a 2014-2020-as költségvetési periódusban eddig csupán két kkv-kat is érintő pályázat jelent meg. Ugyanakkor várhatóan már áprilisban elérhető lesz egy 80 milliárd forintos keretösszegű termelési kapacitásbővítő pályázat, míg a források tömeges kiírása az eddigi információk alapján valószínűleg nyár elején fog beindulni.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.