Üzleti tippek

Nőtt a bizonytalanság a cégeknél

Újból visszaesett a kkv-k beruházási hajlandósága, év végén a cégvezetők alig több mint fele tervezett valamilyen fejlesztést. Ezzel megtörni látszik a korábban elindult pozitív növekvő tendencia.

A célokat tekintve továbbra is az IT-fejlesztések állnak az élen, és leginkább a mezőgazdasági cégeknél, valamint a középvállalkozásoknál lehet számítani beruházásra az idén – derül ki a K&H kkv-felméréséből.

Az eredmények azt mutatják, hogy az előző két év optimista, növekvő tendenciája a tavalyi évben megtorpant, és inkább a bizonytalanság volt jellemző a cégekre, hiszen negyedévről negyedévre hol nőtt, hol csökkent a beruházási kedv. Az utolsó negyedévben újból visszaesett a beruházásban gondolkodók aránya, jelenleg a hazai kkv-vezetők 56%-a tervez valamilyen fejlesztést idén. Így közel két éve nem sikerül tartósan elmozdulni az 56-60 százalékos sávból.

Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

A legutóbbi felmérés eredménye szerint a kedvezményes hitel lehetősége továbbra is az egyébként is fejlesztésben gondolkodó vállalkozásokat mozgósíthatja új vagy meglévő beruházásaik kibővítésére. A beruházást tervező cégeknél ez az arány 16%, ami nem jelent számottevő változást az elmúlt két évhez képest. Azonban a fejlesztést nem tervezőknél csupán 5 százalék vágna bele új beruházásba kedvező hitelfeltételek esetén, holott egy negyedévvel ezelőtt ez az arány még 9 százalék volt.

A cégvezetők legnagyobb része továbbra is informatikai beruházásokra készül (30%), a gépek, berendezések fejlesztését közel minden negyedik vállalkozás tervezi (22%), míg a gépjárműpark korszerűsítésében 16 százalékuk gondolkodik.

A különböző ágazatokat tekintve az ipari és a kereskedelmi cégek a legvisszafogottabbak. Előbbinél 64 százalékról 51 százalékra, utóbbinál pedig 59%-ról 53%-ra esett vissza a beruházást tervezők aránya. A szolgáltató szektorban változatlanul a cégek 59 százaléka, míg az agrárvállalkozások közel kétharmada (62%) gondolkodik fejlesztésben. A beruházás célját tekintve az ipari vállalkozásoknál a gépek, berendezések korszerűsítése áll az első helyen, míg a kereskedelmi, szolgáltató és mezőgazdasági társaságoknál az IT-fejlesztések élveznek elsőbbséget.

Cégméret alapján az tapasztalható, hogy a kisebb méretű vállalkozások egyértelműen szolidabban terveznek. Míg a mikrovállalkozások csupán fele készül fejleszteni, addig a kisvállalkozások 61 százaléka, illetve a középvállalkozások 71%-a tervez beruházást ebben az évben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.