Üzleti tippek
bevallás (bevallás)

Fontos határidőre hívja fel a figyelmet a NAV

FN24
FN24

2015. 02. 24. 14:50

Az egyéni vállalkozóknak és az áfafizetésre kötelezett magánszemélyeknek 2015. február 25-ig, szerdáig kell eleget tenniük szja-bevallási és fizetési kötelezettségüknek.

Korábban a témában:

Az egyéni vállalkozó 2014. évi tevékenységéről a bevallási csomag 1453-13-as lapjainak kitöltésével számolhat el. A kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozó egészségügyi szolgáltatási járulékát és nyugdíjjárulékát is a 1453-as bevallásban teljesíti.

Azokra, akik tavaly megszüntették vagy az év egy részében (de még december 31-én is) bejelentetten szüneteltették vállalkozásukat, nem a február 25-i határidő vonatkozik. Nekik ugyanis május 20-ig kell bevallásukat benyújtaniuk, viszont mindenképp ki kell tölteniük a bevallás egyéni vállalkozói részét is.

Azoknak pedig, akik az elmúlt év egészében bejelentetten szüneteltették tevékenységüket és nem volt adóköteles jövedelmük, nem kell bevallást benyújtaniuk.

A február 25-i bevallási és befizetési határidő az EVA hatálya alá tartozó egyéni vállalkozókra és a KATA szerint adózókra is vonatkozik. Az éves elszámolást az előbbieknek az 1443-as, az utóbbi adózóknak pedig a 14KATA megnevezésű nyomtatványon kell benyújtaniuk.

A bevallást főszabály szerint elektronikusan kell eljuttatni az adóhivatalhoz, azonban a kiegészítő tevékenységet folytató (nyugdíjas) egyéni vállalkozó, valamint az áfafizetésre kötelezett magánszemély papíron is beadhatja az szja-bevallását, ha nem minősül munkáltatónak, kifizetőnek.

A pénzforgalmi számlanyitásra kötelezetteknek átutalással kell befizetniük az adót. A többi adózó az átutalás mellett a kijelölt ügyfélszolgálatokon bankkártyával és csekken is fizethet.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.