Üzleti tippek

Vigyázzon, könnyebben rámolhat a NAV

FN24
FN24

2015. 01. 30. 12:02

Az EKÁER keretén belül könnyebben lefoglalhatják az adóhatóság munkatársai a szállítmányokat. Az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer buktatói – szakértői szemmel.

Korábban a témában:

A szabályozás szerint a végrehajtási eljárás bármilyen végrehajtási cselekménnyel megindul. Tehát elviekben, ha az adózó határidőre nem fizette meg az adókötelezettséget, és a közúti fuvarozással érintett jármű ellenőrzéséről a NAV tudomást szerez, akkor azonnal végrehajtási eljárást indíthat és kérheti a hatósági zár alkalmazását – írja az RSM DTM blogbejegyzésében Fekete Zoltán Titusz adómenedzser.

Abban az esetben, hogyha nincs bejelentve a közúti fuvarozással érintett, mentességet nem élvező termék az EKÁER-rendszerben (vagyis nincs EKAER-száma), akkor 2015. március 1-jét követően a be nem jelentett termék igazolatlan eredetűnek minősül. Ez pedig azt jelenti, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a be nem jelentett áru értékének 40 százalékáig terjedő mulasztási bírságot szabhat ki és le is foglalhatja azt.

Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

A gyakorlati tapasztalatok azt mutatják, hogy előfordulhat olyan eset is, amikor az EKÁER-szám megléte ellenére is hatósági zárat fog alkalmazni a NAV. Erre egy szintén januártól hatályos szabály teremt lehetőséget. Ha ugyanis a jármű és a szállítmány ellenőrzése során a revizor azt az információt kapja, hogy az áru tulajdonosa ellen az adóhatóságnál végrehajtási eljárás van folyamatban, akkor az új szabályozás lehetőséget teremt arra, hogy a szállítóeszközön hatósági zárat alkalmazzon, és az áru rendeltetési helyre érkezését követően az adótartozás mértékéig lefoglalja az árut, vagy annak egy részét.

Ezekre is figyeljen!

– Ha az adószámla nettó egyenlege tartozást mutat, a végrehajtás bármikor megindítható.

– Érdemes tudni, hogy a végrehajtható tartozáshoz elég egy bevallott, de meg nem fizetett bevallás is, hiszen a bevallási határidőt követő naptól már a fizetendő adót tartalmazó bevallás is végrehajtható okiratnak minősül.

– Az előző pont azt is jelenti, hogy az önadózás útján bevallott adót jó lesz határidőben megfizetni, mert ellenkező esetben egy gombnyomással – felszólítás, figyelmeztetés nélkül – megindítható a végrehajtási eljárás, illetve a hatósági zár és a lefoglalás.

– A szakértő ugyanakkor hozzáteszi: remélhetőleg a néhány ezer forintos tartozás és a néhány napos csúszás a befizetéssel nem fogja megalapozni a hatósági zár és a lefoglalás alkalmazását.

További részleteket itt olvashat.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila

Jobban élünk, mint tíz éve

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.