Üzleti tippek

Ilyen is van – Jobban perkálnak a cégek

FN24
FN24

2015. 01. 26. 15:39

Tavaly a vállalkozások számláik kétharmadát fizették ki időben, míg egy évvel korábban ez az arány 62 százalék volt. Javul tehát a fizetési fegyelem, de még így is óvatosságra int a Bisnode. Építőipari vevő esetén például még mindig az átlagosnál többet kell várni a pénzre.

Korábban a témában:

Az átlagos fizetési határidő Magyarországon évek óta 29-30 nap körül mozgott, de 2013-ban és 2014-ben ez fokozatosan rövidült. A Bisnode nemzetközi cégminősítő programjából az látszik, hogy 2013-ban már 27 nap, tavaly pedig már 26 nap körül alakult az átlagos mutató. Ez önmagában azonban nem jelzi, hogy a társaságok jobban fizetnének, mivel a csökkenő határidők annak is betudhatók, hogy a rosszul fizető vállalkozások miatt szigorítottak a feltételeken.

A határidőben fizetett számlák aránya emelkedett, mivel 2012-ben a követelések 56 százalékát, 2013-ban pedig már 62%-át teljesítették maximum egy nap késéssel a cégek. Tavaly további javulásként már a számlák 66 százalékát a megadott határidőre kiegyenlítették.

A számlafizetéseket jellemző harmadik mutató – a fizetési késedelem – is kedvező irányba mozdult el az elmúlt években, ami már jó hír, illetve a stabilizálódás jele: míg 2012-ben 23 nap volt a késedelem, addig 2013-ban 22 nap, 2014-ben pedig már csak 15 nap.

A Bisnode szerint kijelenthető tehát, hogy a magyar cégek számlafizetési fegyelme az elmúlt években javult, amelynek több oka lehet:
– Túl vagyunk a gazdasági visszaesés szempontjából a legnehezebb éveken.
– A törvényi intézkedések szigorítása hatott a fizetési határidők betartására.

2013 nyarán lépett életbe ugyanis az a szabályozás, hogy késedelmes fizetés esetén behajtási költségátalányként 40 euró számlázható ki. Ezzel ugyan a cégek nagy része nem él, de az adósoknak bármikor számolniuk kell ezzel a költséggel, ezért érdemes betartaniuk a határidőket.

Még mindig az építőipar…

A legnagyobb fizetési határidővel a számítógép, elektronikai, optikai termékek gyártásával foglalkozó vállalkozásoknál, az építőiparban, a vegyiparban, a mezőgazdaságban és a gépiparban kell számolni: ezeknél 35 nap feletti az átlagos számlafizetési határidő.

A legtöbbet késlekedő szektorok listáját az építőipar vezeti 29 napos átlagos fizetési késedelemmel, míg az ingatlanügyletek (28 nap) és a papíripar (23 nap) is ebben az „élen” szerepel. Jó hír, hogy a két legnagyobb csúszással fizető ágazatban is jelentős javulás történt, mivel az építőipari cégek 2013-ban 38 napot is késtek számlafizetéseikkel. Az ingatlancégeknél és a papíriparban is jelentős a javulás, ugyanis 2013-ban még 36-38 nap közötti késésekkel egyenlítették ki tartozásaikat.

2013-ban egy építőipari cég esetén akár átlagosan 76 napig is tartott, amíg egy hitelező pénzéhez jutott; 2014-ben azonban már „csak” 66 napot kellett a számlakiegyenlítésre várnia (amennyiben a vevő késett a fizetéssel).

Javult a fizetési fegyelem, de…

… továbbra vannak olyan jelentős szektorok, ahol nagyobb pénzhez jutási idővel kellett számolni tavaly, mint 2013-ban. A mezőgazdaság és a vegyipar tipikusan ilyen, ahol magas késedelmek és határidők jellemzőek, és a 2014-es év a fizetési fegyelem romlását hozta.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.