Üzleti tippek

Hoppon maradtak a mikrovállalkozások

FN24
FN24

2015. 01. 05. 15:51

A hitelezés és az uniós pályázatok területén is vannak fájó hiányosságok.

Korábban a témában:

Az Ipartestületek Országos Szövetsége (Iposz) elnöke évértékelő interjújában elmondta: a kisvállalkozások a növekedési hitelprogramból 2014-ben nem tudtak úgy részesedni, mint ahogy szerettek volna, mert a kereskedelmi bankok az első ütemben a kis cégek által szükségesnek tartott hiteleknél nagyobb összegek kihelyezésében voltak érdekeltek.

Németh László megjegyezte, hogy a bankok még mindig kockázatosnak tartják a kisvállalkozások, a mikrocégek hitelezését, de az Iposz abban bízik, hogy lesznek olyan lépések, amelyek hozzásegítik őket is a kedvezményes hitelkonstrukciókhoz.

Hozzátette: csalódást okozott a vállalkozásoknak, hogy nem indult el az uniós források nagyobb kihelyezése, amely idén tavaszra várható. Fontos lenne az iparosoknak, hogy a mikrocégek is helyzetbe kerüljenek az uniós pályázatoknál, és ne csak a termelői tevékenység, hanem a szolgáltatóipar is kapjon lehetőséget. A kisvállalkozókból nőhet majd ki a hazai iparnak az a szegmense, amely előbb-utóbb külpiacra is tud majd termelni, szolgáltatni, esetleg stabil beszállítója lehet egy-két nagyobb vállalatnak – jegyezte meg.

Az Iposz tagsága fontosnak tartja, hogy egyszerűsödjön a pályázati rendszer, könnyebben lehessen beadni a jelentkezéseket, és ne kelljen ehhez külön szakértőket igénybe venni.

Az érdekképviselet elnöke arra számít, hogy a 2015-re várt alacsony infláció, valamint a gazdasági növekedés teljesül, így a mikro- és kisvállalkozások számára is érezhetővé válik a növekedés előnye.

Németh László az MTI-nek adott interjúban példaként említette, hogy az építőipar tavalyi növekedésében a magasépítés területe még kevésbé teljesített, és a kisvállalkozások főként ebben érintettek. Reményeik szerint elindulnak majd olyan programok, folyamatok, amelyek bővítik a kisiparosok lehetőségeit, ilyen lehetne a lakáspiac élénkülése.

Az iparos társadalom elvárása, hogy a kormány szélesebb körben egyeztessen a szakmával – például az országos bértárgyalások és a továbbképzések területén. Az Iposznak 220 ipartestület a tagja, amelyek mintegy 30 ezer vállalkozást képviselnek. A szervezet körülbelül 220 szakmát fed le, köztük magas élőmunkát igénylő kézműves területeket, valamint lassan feledésbe merülő szakmákat is.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.