Üzleti tippek

Sokat hozhat a konyhára az informatika átszervezése

Akár 20-30 százalékkal is csökkenhetnek a vállalkozások költségei, ha a saját rendszereikről előfizethető IT-megoldásokra váltanak.

Felhőszolgáltatások, szerverelhelyezés, szerverbérlés, alkalmazásüzemeltetés – néhány lehetőség az előfizethető informatika területéről. Az Invitel tapasztalatai szerint a magyar cégek közül is egyre többen nyitnak az IT-bérlés felé. Ebben jelentős szerepe van a gazdasági körülmények változásának is. A bérlés egyik kiemelt előnye ugyanis, hogy a cégek megspórolhatják a sokszor rendkívül költséges IT-beruházásokat. Másik oldalon pedig tervezhető, havidíjas konstrukcióban vehetik igénybe a legmodernebb megoldásokat.

„Azt látjuk, hogy a vállalkozások az előfizethető szolgáltatásokkal ma már nemcsak a költségeiket akarják lefaragni, hanem azt is elvárják, hogy nekik ne kelljen az IT-beszerzésekkel foglalkozniuk. További elvárásuk, hogy cserébe az aktuális üzletmenetükhöz illeszkedő, valóban cégre szabott, modern, rugalmas rendszereket kapjanak. Az Invitel ráadásul az üzleti informatika mellett a telekommunikációs szolgáltatásokat is egy kézből, havidíjas formában tudja az ügyfelek számára biztosítani” – sorolta Marton László, a vállalat ICT üzletfejlesztési igazgatója.

Bérlés kicsiben és nagyban

A vállalat tapasztalatai szerint a kis- és középvállalkozások leginkább a központi infrastruktúrát, így például a szervereket bérlik. De már arra is van példa, hogy a végpontokat (a munkaállomások számítógépeit, a monitorokat stb.) sem vásárolják meg, hanem szintén bérleti konstrukcióban veszik igénybe. A nagyvállalatoknál a központi infrastruktúra területén még nem történt hasonló váltás, ehelyett egy-egy kisebb terület felhőalapú bérlése jellemző.

 „Az előfizethető IT-megoldások rendkívül rugalmassá teszik a cégek működését. Erre jó példa a készenléti iroda szolgáltatás is. Ez egyfajta alternatív cégközpontot jelent, ahol a megfelelő számítógépekkel, programokkal felszerelt munkaállomásokat biztosítjuk az ügyfeleknek. Ide bármilyen váratlan leállás, áramkimaradás vagy esetleg természeti katasztrófa esetén rövid idő alatt átköltözhetnek a vállalkozások. A két évvel ezelőtti dunai árvíz idején például több társaság is a Kozma utcai DataCenterben található irodákból folytatta a munkáját” – tette hozzá Marton László.

Valóban olcsóbb az előfizethető informatika?

Kedvező esetben az IT-kiszervezéssel akár 20-30 százalékkal is visszavághatják a vállalkozások a költségeiket. Természetesen mindez cégfüggő: van, ahol akár harmadával csökkennek a költségek, máshol pedig lehet, hogy nem éri meg a váltás. Mindez attól is függ, hogy milyen az adott társaság informatikai környezete, mennyire szolgálja az üzletmenetet, mennyire elavult. Ökölszabály, hogy nem szabad kizárólag csak a költségoldalról mérlegelni az átszervezést.

Üzleti tipp – Hogyan válasszunk IT-szolgáltatót?

Az előfizethető informatikában érthetően kiemelt szempont az adatbiztonság. A szakértők szerint ez a mai technológia mellett már nem kérdés, de természetesen mindenképpen ajánlott a partnercég minősítéseinek az ellenőrzése. Többi között az ISO-minősítések sokat segíthetnek a döntésben. Például Magyarország egyik legmodernebb adatközpontjában, az Invitel DataCenterben 99,999 százalékos rendelkezésre állást biztosítanak, és az adatközpont ISO 27001, valamint NATO AQAP 2120 tanúsítványokkal rendelkezik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik