Üzleti tippek

Tűz, politika, hackerek – Ezektől félnek a cégek

A vállalatok számára az üzemszünet, a beszállítói lánc megszakadása, a természeti katasztrófák, valamint a tűz- és robbanásveszély jelentik a legnagyobb kockázatot. A politikai és a kiberkockázatok emelkedtek leginkább a rangsorban – derül ki az Allianz kutatásából.

A 2015-ös Allianz Kockázati Barométer szerint a top 10 félelem közé a tavalyi évhez képest négy új elem került be Magyarországon:
– a kiberbűnözéssel, informatikai hibákkal, kémkedéssel, adatlopással összefüggésbe hozható kockázatok,
– a környezetszennyezés,
– a politikai eseményekkel kapcsolatos forrongások,
– valamint a hitelfelvételi nehézségek.

Idén kikerültek a listából a piaci stagnálással, hanyatlással valamint a törvényi és szabályozási változással kapcsolatos félelmek. A válaszok alapján a cégek kevésbé tartanak a piaci ingadozástól, valamint az egészségügyi problémákkal, járványokkal kapcsolatos kockázatoktól.

A legfontosabb üzleti kockázatok Magyarországon

Tűz, robbanás: 65%, üzemszünet, ellátási lánc (például gépleállás) 52%, természeti katasztrófák (vihar, árvíz, földrengés) 48%, kiberbűnözés, informatikai hibák 13%, lopás, csalás, korrupció 13%, hírnév és márkaérték romlása 13%, terrorizmus 9%, szennyezés 9%, politikai, társadalmi forrongások, háború 9%, hitelfelvétel 9%.

Három helyet léptek előre a terrorizmussal, valamint a hírnév és márkaérték romlásával kapcsolatos félelmek, viszont tavalyhoz képest a lopást, csalást és korrupciót illető aggodalmak egy hellyel hátrébb kerültek.

Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

Nemzetközi kutatás, nemzetközi kockázatok

Az egyre erősödő kölcsönös függőség az iparágakon belül és azok között azt eredményezi, hogy a cégek jobban ki vannak szolgáltatva a zavarkeltő fennakadásoknak. A negatív hatások gyorsabban megsokszorozódhatnak; egyetlen kockázat is egy sor másikat eredményezhet.

Ezt olvasta?

„A természeti katasztrófák, illetve a kibertámadások az üzletmenet megszakadását eredményezhetik, méghozzá nem csak egy vállalatnál, de akár egy egész szektorban” – állítja Chris Fischer Hirs, az Allianz SE vállalati és ipari biztosítással foglalkozó részlegének vezérigazgatója.

„A kockázatkezelésnek éppen ezért alkalmazkodnia kell ehhez az új valósághoz. Az összefonódások hatásainak időben történő beazonosításával a bekövetkező veszteségek megelőzhetőek vagy mérsékelhetőek. A modern kockázatok kezeléséhez alapvető fontosságú, hogy a vállalaton belül a különböző területek együttműködjenek” – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik