Gazdaság

Pálinkafőzés: ma mindenképpen be kell vallani

Pálinka (Pálinka)
Pálinka (Pálinka)

A házi pálinkát főzőknek legkésőbb csütörtökön be kell jelenteniük az önkormányzatnál a korábban beszerzett desztilláló-berendezéseket.

Pálinkafőzés

2015. január 1-jétől jelentősen megváltoztak a magán- és a bérfőzésre vonatkozó szabályok – tájékoztatott korábban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. A változások közé tartozik, hogy a magánfőző a desztillálóberendezés feletti tulajdonszerzést az azt követő 15 napon belül köteles bejelenteni a lakóhelye szerinti önkormányzathoz. A korábban beszerzett desztillálóberendezéseket pedig legkésőbb 2015. január 15-ig kell bejelenteni!

A határidőt érdemes betartani, hiszen aki ezt megteszi, nem kockáztatja, hogy egy esetleges ellenőrzés során lebukik.

Mikor lehet probléma?

Magánfőzés keretében továbbra is évente 50 liter 86 térfogatszázalékos (vagy 86 liter 50 térfogatszázalékos) párlat állítható elő a magánfőző lakóhelyén vagy gyümölcsöse helyén használható, legfeljebb 100 liter űrtartalmú, párlat-előállítás céljára kialakított desztillálóberendezésen.

A magánfőzéssel probléma csak akkor adódik, ha valaki a desztillálóberendezését magán bérfőzésre veszi igénybe, de lényegesen nagyobb mennyiségű gyümölcsöt használ fel, mint amit ő maga megtermelt. E tevékenységre a piacot jól ismerők szerint az ország egyes területein kisebb iparágak épültek. Borsod-Abaúj-Zemplén és Bács-Kiskun megyében arra is volt példa, hogy hirdetésben reklámozták az otthoni párlatfőzést mint kvázi bérfőzési szolgáltatást – a pálinkapiac legális szereplőinek mérsékelt örömére – írta a vg.hu.

A lap szerint Miskolcon a határidő lejárta előtti napon nem nőtt az ügyfélforgalom az önkormányzatnál a desztilláló berendezések bejelentése miatt. Pontos adatot csak később tudnak mondani arról, hogy hány magánfőző teljesítette adóbevallási és adófizetési kötelezettségét, illetve jelentette be desztillálóberendezés beszerzését.

Ha kíváncsi, hogy milyen hatást várnak a változtatástól, kattintson!

Bérfőzés

A bérfőzésben előállított párlat után megszűnt az eddig 50 liter mennyiségig biztosított 0 forintos adómérték. 2015. január 1-jétől a szeszfőzdében bérfőzés keretében előállított párlat adója 50 térfogatszázalék alkoholtartalmú párlatra vetítve 835 forint literenként, az 50 litert meghaladó mennyiségre pedig 1667 forint literenként.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik