Üzleti tippek

Veszélyes fényforrások – 15 tipp a karácsonyi fényfüzérekhez

Az ünnepi időszakban sajnálatos módon megnő a lakástüzek száma, amit a gyertyák, csillagszórók mellett a nem megfelelő szigetelésű fényfüzérek is okozhatnak. Az Energia24-rovat összegyűjtötte, hogy mire kell figyelni ahhoz, hogy a karácsonyi fények valóban meghitté tegyék az ünnepeket.

1. Csak megbízható helyen vásárolt fényfüzért használjon.

2. A vásárlás előtt ellenőrizze a csomagoláson, hogy a termék beltéri vagy kültéri. A kertbe kitehető fényfüzér használható a lakásban is, de fordítva, a beltéri világítás szabadban való elhelyezése életveszélyes lehet.

3. A kültéri fényfüzérek működtetéséhez általában hosszabbító is szükséges. Ennél is vigyázzon rá, hogy kizárólag kültéri változatot vegyen.

4. Ha az évekkel ezelőtt vett lámpákat vagy a régi hosszabbítót szeretné a kertben használni, akkor mindenképpen ellenőriztesse szakemberrel a szigetelést.

Energia24-tipp

Szeretné energiatakarékos fényforrásokra cserélni a lakásában a világítást? Kíváncsi, hogy mennyi fogyasztanak a fényfüzérek? Az ELMŰ-ÉMÁSZ Energia Pont bemutatóteremben és tanácsadó irodában még több mindent meg tudhat a LED-ekről, és a szakértőket az előrefizetős mérőórákról is kérdezheti. A mérőóra pontosan követi a fogyasztását, így azt is láthatja, hogy a karácsonyi díszkivilágítás hogyan jelenik meg az áramfelhasználásában.

5. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság idén is fokozottan ellenőrzi a karácsonyi szezonális termékeket. Az NFH vizsgálja az árfeltüntetést, az akciók érvényesítését, a vásárlói tájékoztatást és a termékbiztonságot. Ez utóbbinál kiemelten nézik a fényfüzérek megfelelőségét.

6. A hatósági vizsgálatok során sajnos még mindig gyakran találnak balesetveszélyes fényfüzéreket, amelyek áramütést okozhatnak vagy meggyulladhatnak. A szakemberek szerint arra kell figyelni vásárláskor, hogy vastag legyen a vezeték, lehetőleg legyen rajta felirat (gyártó, CE-jelölés) és a csatlakozó dugó szabványos méretű legyen. Olyan terméket válasszon, amelyet biztonságtechnikailag bevizsgáltak.

7. Ne csak a karácsonyfája legyen zöld, az alacsonyabb áramszámlához válassza az energiatakarékos LED-világítást. Bár ezek a fényfüzérek drágábbak, mint a hagyományosak, de egy idő után jócskán megtérül az áruk, az energiatudatos áramfogyasztásban pedig verhetetlenek. A LED további előnye, hogy mielőtt valamelyik izzó kiégne, elhalványul a fénye, így előre látható, hogy melyik égőt kell cserélni.

8. Kerülje a gyanúsan olcsó, silány termékeket! Ezeknél ugyanis nincs garancia arra, hogy például a kültérinek árult termékek valóban megfelelnek az érintésvédelmi előírásoknak.

9. Ne hagyja hosszú ideig bekapcsolva a díszítő elemeket, mert azok túlmelegedhetnek. Éjjelre, vagy ha nincs otthon, akkor mindenképpen kapcsolja le a beltéri díszvilágítást, de a kültérinél is ajánlott az áramtalanítás.

10. A kültéri fénysor beüzemelését olyan villanyszerelőre bízza, akinek kellő tapasztalata van, mert egy rosszul kivitelezett kötés, csatlakozás amellett, hogy balesetveszélyes, akár ahhoz is vezethet, hogy egy hibakeresés miatt fel kell ásni a kertet.

11. A kültéri világításnál fennáll a beázás és a rövidzárlat veszélye is. Ne feledkezzen meg a tűzvédelmi szempontokról sem: a száraz avar, a lehullott tűlevelek vagy az elszáradt gallyak könnyen meggyulladnak. De az is előfordulhat, hogy a műanyagból készült termékeket, töméseket, szigeteléseket a kutya szétrágja.

12. Arra is figyelni kell, hogy a kiégett fényforrások cseréjénél a tömítéseket sérülésmentesen helyezzék vissza.

13. Már lehet kapni napelemes LED-es fényfüzért is, amelyhez nem kell hálózati áramforrás, így nem fogyaszt áramot, és sötétedéskor magától bekapcsol.

14. Ha nemcsak az ünnepek idején szeretné használni a kerti világítást, akkor a fényfüzérek mellett/helyett beszerezhet reflektorokat, kerti spotlámpákat vagy többféle formájú szolár-, illetve mozgásérzékelős lámpákat is.

15. Bár a LED-eknek a hagyományos fényforrásokhoz képest tényleg rendkívül alacsony a fogyasztása, de az energiatudatosság jegyében nem ajánljuk, hogy kövessék a Guinness-rekorder ausztrál házaspár példáját, akik nem kevesebb mint 502 165 darab LED-égőt használtak fel a kert és a családi ház feldíszítéséhez. A fényfüzérek teljes hossza megközelítette az 50 kilométert.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik