Üzleti tippek

Még több macerát jelentenek az online pénztárgépek

Megnőtt a kereskedők felelőssége – például az éves kötelező ellenőrzésnél is.

Számos változást hoztak az üzletek életébe az online kasszák. Ez nemcsak a napi használatra vonatkozik, hanem a karbantartási, szervizelési szabályokra is.

A rendelet értelmében kötelező a kasszák éves felülvizsgálata, amelynek során a szerviz ellenőrzi, történt-e illegális beavatkozás, vagy ennek kísérlete a pénztárgépen. Ha szükséges, az adóügyi ellenőrző egység (AEE) akkumulátorát is kicserélik. A vizsgálat tényét a pénztárgépnaplóban természetesen rögzíteni kell. Az új NGM-rendelet szerint a napló megőrzése és dokumentálási kötelezettsége a kereskedőt terheli. Korábban is a tulajdonosnak kellett megőriznie a naplót, de a dokumentálás a forgalmazó és a szerviz felelőssége volt – összegezte Szabó Ervin, a Laurel Számítástechnikai Kft. ügyvezető igazgatója.

Ezt is olvassa el!

Csak NAV-engedéllyel rendelkező műszerész szerelhet

Minden meghibásodást azonnal jelenteni kell a szerviznek. A szakembereknek pedig öt napon belül meg kell kísérelniük a javítást, majd annak eredményét a naplóba rögzíteni.

Ha a kassza javítható, akkor az újabb üzembe helyezéskor a kiesés idején keletkezett bevételt be kell vinni a gépbe. Ha a gép javíthatatlan, akkor az AEE-egységet a kereskedőnek kell megőriznie. Ha az egység megtelik, meghibásodik, vagy a kassza üzemeltetőjének személyében változás következik be, az AEE-t cserélni kell – számolt be róla az Onlinekassza.hu.

5 napos határidők: ezekre figyeljen, ha becsukja a vállalkozást

Szabó Ervin felhívja a figyelmet, hogy körültekintően járjanak el a vállalkozók akkor is, ha szüneteltetik vagy megszüntetik a céget. A pénztárgép kivonásáról az ügyfélkapun keresztül az ÁNYK nyomtatványon a NAV-ot 5 napon belül értesíteni kell. A visszakapcsolást ugyanezen a nyomtatványon kell bejelenteni – az újbóli használat előtt legalább öt nappal.

Az üzemeltetés helyének módosítását szintén öt nappal a változás előtt kell bejelenteni, megjelölve az üzemeltetési hely megváltoztatásának tervezett időpontját.

Aki részletesen szeretné tanulmányozni a kasszákról szóló miniszteri rendelet szövegét, ide kattintson!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik