Üzleti tippek

Kevesebb a csalás, többet kaszál az állam

FN24
FN24

2014. 09. 01. 15:09

Az NGM szerint közel két év felkészülési idő után lezárult a feketegazdaság elleni küzdelem egyik fontos szakasza. Több tízmilliárddal nőtt az állam bevétele az online kasszáknak köszönhetően, hiszen a korábbi évek trendjéhez képest kiugróan nagyobb áfát vallottak be a kereskedők az első negyedévben. Ez pedig egyértelmű jele a gazdaság fehéredésének.

Korábban a témában:

A rendeletben kötelezett cégek hétfőtől már csak online pénztárgépet használhatnak. Az adóhatóság adatai szerint augusztus 31-ig több mint 170 ezer online pénztárgépet helyeztek üzembe. A boltokban 146 engedélyezett géptípus közül lehet választani.

„Belelátnak” a cégek működésébe

A Nemzetgazdasági Minisztérium közleményében kiemeli: a tisztességes, jogkövető vállalkozásokat védi, a költségvetési bevételeket növeli az új típusú pénztárgépek használata. Az online adatkapcsolatra képes gépek sokkal részletesebb adatokat tárolnak az üzlet működéséről, mint hagyományos elődeik. Már nem kizárólag a nyugta “szűkös” adattartalma érhető el egy-egy ellenőrzéskor, hanem ennél lényegesen több. Így például a napi szinten kibocsátott bizonylatok száma, vagy éppen a kasszában található pénz mennyisége.

Az online pénztárgépek segítik a revizorok munkáját forgalomszámláláskor is. Akár be sem kell mennie az ellenőrnek az üzletbe ahhoz, hogy észlelje az esetleges visszaélést. Valószínűsíthető a bevétel eltitkolás például akkor, ha nagy forgalom mellett folyamatos a kiszolgálás, azonban az online kassza által küldött adatokból ennek épp az ellenkezője látszik.

Pillanatok alatt kiszűrhetőek a kockázatos vállalkozások

Felhívták a figyelmet arra is, hogy sokat kockáztat az a cég, amelyik bevételét eltitkolja, hiszen az online adatokat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal kockázatelemzői, ellenőrei az úgynevezett pénztárgép-felügyeleti rendszeren (PFR) keresztül folyamatosan nyomon követik. A PFR-rel a beérkezést követően azonnal láthatóak a gépek adatai, amelyek folyamatos követésével és elemzésével pillanatok alatt kiszűrhetők a kockázatos társaságok. Így a revizorok felbukkanására is jóval nagyobb valószínűséggel számíthatnak az adószabályokat kijátszó gazdálkodók.

Akár egymilliós bírságot is kaphatnak a késlekedők

Szeptember elsejétől a NAV szigorú szankciójára számíthat, aki még mindig hagyományos pénztárgépet használ. Az átállást elmulasztó céget egymillió forintig terjedő mulasztási bírsággal is sújthatják és az üzlethelységét is bezárhatják 12 nyitvatartási napra.

A kormány 2012. október 5-én döntött az online pénztárgépek bevezetéséről, és 2013. február 15-én jelent meg a konkrét időpontokat és ütemezést tartalmazó pénztárgéprendelet – olvasható az MTI-hez eljuttatott összegzésben.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Kommentek

NEW YORK, NY - DECEMBER 09: People carry signs addressing the issue of sexual harassment at a #MeToo rally outside of Trump International Hotel on December 9, 2017 in New York City.   Stephanie Keith/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.