Üzleti tippek

Kisebb zavart okozott, hogy mi lesz a régi pénztárgépekkel

A Magyar Nemzet arról számolt be szerdán, hogy a régi típusú kasszák már nem működhetnek július elsejétől, az Országos Kereskedelmi Szövetség álláspontja viszont ettől eltér. A NAV később közleményben reagált a felmerült kérdésre.

Az OKSZ szerint aki tavaly szeptember 3-ig megrendelte az új pénztárgépet, de az még nem érkezett meg, annak átvételéig tovább használhatja a hagyományos kasszát – közölte a szövetségre hivatkozva a Privátbankár.hu.

Az OKSZ hozzátette: álláspontjuk alapja a 48/2013. számú, az online pénztárgépek bevezetéséről és használatáról szóló NGM-rendelet. Eszerint azok a jogszabályt követő cégek, amelyek 2013. szeptember 3-ig regisztráltak az adóhatóságnál, és az online pénztárgéprendelésüket 2013. szeptember 30-ig leadták a forgalmazóknak, az új gép átvételéig tovább használhatják a hagyományos kasszákat.

A Magyar Nemzet szerdai lapszámában viszont arról írt, hogy végleg lejárt a régi gépek ideje, és a régi típusú kasszák július elsejétől már nem működhetnek. Mostantól ugyanis csak az új típusú pénztárgéppel kiállított gépi nyugtát fogadja el ellenőrzéskor a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. Az erről szóló nemzetgazdasági miniszteri rendelet a friss Magyar Közlönyben jelent meg – tették hozzá.

Megszólalt a NAV

Az adóhatóság szerda délután közleményben jelezte, hogy a hagyományos pénztárgépek július 1-je után is üzemeltethetők, a pénztárgéprendeletben meghatározott feltételek teljesítése mellett.

A számla és a nyugta adóigazgatási azonosításáról, valamint az elektronikus formában megőrzött számlák adóhatósági ellenőrzéséről szóló NGM-rendelet július 1-jén hatályba lépett. Ennek értelmében a pénztárgéppel kiállított nyugta adóigazgatási azonosítására való alkalmasságának feltétele, hogy a kassza megfeleljen a műszaki követelményekről, a nyugtakibocsátásra szolgáló gépek forgalmazásáról, használatáról és szervizeléséről, valamint a rögzített adatok adóhatóság felé történő szolgáltatásáról szóló rendeletben meghatározott feltételeknek.

Mindez azonban nem jelenti azt, hogy a hagyományos kassza július 1-jétől nem üzemeltethető, illetve az ezekkel kiállított nyugta adóigazgatási azonosításra nem alkalmas – hívta fel a figyelmet a NAV. A hagyományos gépek üzemeltetésénél továbbra is a pénztárgéprendelet átmeneti rendelkezéseiben foglaltak az irányadóak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik