Gazdaság

Így változik az életünk mától

Kemény bírságra számíthat, aki nem irtja a parlagfüvet, jön a tkm-plafon és az állami mobilparkolás, elektronikusan is támad a NAV, valamint újra indulnak étkezőkocsik a balatoni vonatokon.

Drága lesz a parlagfű

Július elsejétől bírságot szab ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a parlagfűvel szennyezett földterületek tulajdonosaira vagy használóira. A bírság 15 ezer forinttól 5 millióig terjedhet, elsősorban a terület nagyságától függően. Az ellenőrzést az illetékes földhivatal végzi, amely szabálysértés esetén jegyzőkönyvet állít ki és elküldi a Nébihnek. A hivatal ezután kényszerkaszálást rendel el, egyúttal meghatározza a bírság összegét is.

Tavaly összesen 5600 heketár külterületet mértek fel; a mulasztások miatt 3000 eljárás indult, és összesen 130 millió forint bírságot szabott ki a Nébih.

Szünetel az ügyintézés

Július 1-jén van a közszolgálati tisztviselők napja, amely munkaszüneti nap a közigazgatásban dolgozók számára. A fővárosi és a megyei kormányhivatalok ügyfélszolgálatai és okmányirodái zárva lesznek.A kormanyhivatal.hu-n olvasható hírek szerint a kormányablakoknál, az okmányirodákban és a szakigazgatási szervek ügyfélszolgálatain nem lesz ügyfélfogadás a keddi napon. Ugyancsak zárva tartanak az önkormányzati hivatalok, és nem dolgoznak a minisztériumokban sem.

Itt a tkm-plafon

Mától elvileg a biztosítók már a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ajánlásának megfelelő nyugdíjbiztosítási termékeket kellene, hogy kínáljanak csak az ügyfeleiknek, egyelőre viszont a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) honlapján szereplő teljes költségmutatók (tkm) még elég nagy arányban nem felelnek meg a jegybanki elvárásoknak. Az MNB 10 éves lejáratnál legfeljebb 4,25 százalék, 15 évesnél 3,95 százalék, 20 éves futamidőnél pedig 3,5 százalék teljes költségmutatót tart elfogadhatónak a nyugdíjbiztosításoknál. Az ajánlás szerint alapos indoklással a cégek e költségek fölé is mehetnek maximum 2 százalékponttal.

A plafon átlépésére azonban csak akkor van lehetőségük a biztosítóknak, ha valamilyen speciális, komplex, magasabb hozampotenciállal rendelkező eszközalapot kínálnak az ügyfeleiknek, vagy beépítenek a termékbe valamilyen tőke- vagy hozamgaranciát, illetve akkor, ha a termék magasabb biztosítási kockázatot tartalmaz. Az ajánlás sem kötelező, de ha nem tartják be a piaci szereplők, komolyabb szabályozás következhet.

Elektronikusan is támad a NAV

Az adóhatóság elektronikusan indíthat adóellenőrzéseket július elsejétől – erre hívta fel a figyelmet a napokban az RSM DTM Hungary Zrt. Az adótanácsadó és pénzügyi szolgáltató cég közleménye szerint az elektronikusan megindított eljárás adónem – azaz adófizetési kötelezettséget keletkeztető – ellenőrzést vagy célellenőrzést, vagyis mulasztási bírságot eredményező eljárást is jelenthet.

Ma már cégmérettől függetlenül szinte valamennyi adózó elektronikusan köteles az adóbevallásait a NAV-nak benyújtani. Az elektronikus kapcsolatot tartó személy azonban nem feltétlenül azonos azzal, akinek fontos lenne értesülnie az adóhivatal által megindított adóellenőrzésről. Ezért a cégeknek saját érdekükben érdemes ellenőrizniük, milyen személyekhez milyen jogosultságot rendeltek.

Július elsejétől ugyanis a megbízólevél és az értesítés külön érkezik majd, az előbbit meg lehet küldeni elektronikusan, míg az utóbbi esetében erre nincs mód. Ez pedig azért fontos, mert a megbízólevél átvételéhez kötődik az önellenőrzésekre nyitva álló időkapu lezárása.

Étkezőkocsik a balatoni vonalon

Étkezőkocsikat is forgalomba állít néhány balatoni járatán a MÁV-Start Zrt. július elsejétől. Egyelőre a Budapest-Déli pályaudvarról Nagykanizsára, Keszthelyre és Tapolcára közlekedő vonatokon startolnak az új étkezőkocsik. A szolgáltatást régebben külső vállalkozó végezte, de a vasúttársaság úgy döntött, hogy saját üzemeltetésébe veszi az étkezőkocsikat, megújítja az ételkínálatot, kedvezőbb árakat kínál. Reményeik szerint nyereséges lehet az új szolgáltatás.

Autósok figyelem: változások a mobilparkolásban!

Az egész országban megváltozik, egységesül a parkolási rendszer július elsejétől. A rendszert üzemeltető Nemzeti Mobilfizetési Zrt. (NM) szerint a korábbi 42 helyett 70 közterületi parkolási társaság területén érhető el a mobiltelefonos parkolás, amelynek behívószáma 763-ra változott. Az autósok a díjfizetést hét közterületi mobilparkolást kínáló szolgáltatón keresztül tudják elindítani.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlése szerint a Nemzeti Mobilfizetési Rendszerhez nem csatlakozott szolgáltatók – ilyen például a mobiparkolás döntő hányadát eddig bonyolító EME Zrt. – a törvényi szabályozás szerint a továbbiakban nem nyújthatnak közterületi mobilparkolási szolgáltatást. Veres Mihály, a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. vezérigazgatója közölte: amennyiben az ügyfelek nem az új behívószámon parkolnak, büntetés vár rájuk.

Az Első Mobilfizetési Elszámoló Szolgáltató (EME) Zrt. tegnapi sajtótájékoztatóján Varga Zoltán, a tulajdonos Centrál-csoport vezetője elmondta, hogy az EME az állami cég belépése után is folytatja majd tevékenységét és hívószámuk (810) sem változik. Szerinte nem igaz az, hogy az eddigi szolgáltatók helyett csak az NM számairól lehet parkolást indítani vagy leállítani. Az új rendszer belépését követően a mobilparkolásban komoly zavarok várhatók – hangsúlyozta Varga Zoltán, aki szerint az új állami rendszert csak rövid ideig tesztelték és a mobilparkoláshoz szükséges szerződések egy része is hiányzik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik