Üzleti tippek

Északra húz a Mol

Az olajipari cég az Északi-tengeren bővíti a kutatási-termelési portfólióját.

A Mol adásvételi szerződést kötött a Premier Oil UK Limited céggel 6 tengeri kutatási-termelési licenc részesedésének megvételéről. A területek az Északi-tenger középső részén találhatók – számolt be róla az MTI.

A Budapesti Értéktőzsde honlapján megjelent közlemény szerint a portfólió kiegyensúlyozott arányban tartalmaz már termelő és a jövőben termelésbe álló mezőket a Scott-Telford és a Rochelle területeken, valamint részesedést ad további kutatási területeken is. A vételár 130 millió dollár, a tranzakció az év második felében esedékes zárásakor módosulhat. A csoport működési cash-flowja teljes egészében fedezetet nyújt a tranzakcióra.

Az akvizíció eredményeképpen a becsült 2P készletnövekedés (az olajiparban leginkább figyelt készlet, amelynek a kitermelési esélye legalább 50 százalék) 14,3 millió hordó-olajegyenérték (MMboe) a három termelő mezőből, amelynek 73 százaléka kőolaj, 27 százaléka földgáz.

A meglévő készleteken felüli 7 MMboe (geológiai kockázattal nem súlyozott) kitermelhető prognosztikus vagyon további növekedési potenciált jelent. A Molnak tavaly év végén 576 millió hordó egyenértékű kitermelhető készlete volt.

Az adásvétel alatt álló portfólió eddig 2014-ben átlagosan napi 3,7 ezer hordó egyenérték mennyiségben termelt. A Mol-csoport egyesült királyságbeli kitermelési csúcsa 2018-ban várható 20-22 ezer hordó egyenérték napi szinten.

Mások is északra “gyúrnak”

A tranzakció jelentős működési előnyöket ad a cégcsoport már meglévő északi-tengeri portfóliójával. A vállalat az északi területeken kívül a kurdisztáni régióban, Pakisztánban, Oroszországban, Kazahsztánban és Kelet-Közép-Európában is kutat, illetve termel.

A Portfolio.hu szakértői szerint nem számít meglepetésnek a Mol északi terjeszkedése. Az első akvizíciót követően a vállalat jelezte, hogy további vásárlások jöhetnek majd. Az északi-tengeri régióban rejlő potenciált az is jól jelzi, hogy az OMV a közelmúltban igen jelentős, 2 milliárd dolláros eszközvásárlást hajtott itt végre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik