Gazdaság

Bukó az állami Mol-biznisz

Bár részvénycsomagja után idén kiemelkedő osztalékot kapott az állam, eddig mégis jócskán mínuszos a 2011-es pakettvásárlás.

Jó hír, hogy a Mol 24,74 százalékos állami részvénycsomagja után az idén júniusban rekordméretű, 15,2 milliárd forint osztalékbevételre jogosult a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. S hogy tavaly, meg tavalyelőtt is 11,8 illetve 10 milliárd forintot hozott a cégen keresztül az államnak a 2011-es részvényvásárlás. 2015-17-re pedig 4 milliárd forint lehet a minimális osztalékelvárás.

Az érem másik oldala

Összességében azonban eddig rendkívül nagyot bukott az állam az ügyleten. Márciusban írtuk, hogy akkor éppen 226 milliárdos bukó volt a részvényvásárlás, a gyenge forint- és Mol-árfolyam miatt. Nos, a helyzet azóta nem sokat javult, egyik oldalról sem. A Mol árfolyama ma például 12 900 forint körül mozog (márciusban 12 300 forint volt), vagyis közelében sincs a vásárláskor remélt 26 700 forintos reményeknek.

Nem véletlen, hogy az osztalékfizetés kapcsán Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter is leszögezte: a Mol állami részvényeivel kapcsolatos esetleges tranzakcióknak a jelenlegi alacsony részvényárfolyam nem kedvez.

Nem tőzsdézett túl jól az állam az első félévben

De vajon hogyan teljesített eddig idén összességében az állami tulajdonban lévő részvényportfólió? A Napi.hu pont ennek nézett utána. Számításaik szerint december 31-e és június 24-e között mindössze 4,5 milliárd forintnyi nyereség keletkezett. Ami minimálisnak számít, figyelembe véve, hogy a részvényportfólió értéke meghaladja a 654 milliárd forintot. Így a hozam mindössze 0,69 százalékos, alulmúlja a jegybanki alapkamatot, és a nem túl fényesen teljesítő BUX 2,7 százalékos hozamát is.

A lap is megemlíti, hogy a Mol és a Richter részvényei miatt teljesített leginkább ilyen rosszul az állami portfolio. Számításaik szerint az olajcégnél az állam az első fél évben 8,5 milliárd forint, a gyógyszercégnél pedig 4,4 milliárd forintos virtuális árfolyamveszteséget volt kénytelen elkönyvelni. Az OTP viszont kiemelkedő, 9,9 milliárdos árfolyamnyereséget termelt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik