Üzleti tippek

Uniós pénz fűtheti a magyar kreativitást

Európai uniós és régiós összehasonlításban is aktívak a magyar kkv-k a kutatás-fejlesztést és az innovációt erősítő Horizont 2020 pályázatán.

A hazai kis- és közepes vállalkozások a 35 uniós és a keretprogramhoz társult országból a hatodik legtöbb, 166 projektjavaslatot nyújtottak be Brüsszelbe – nyilatkozta a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) elnöke az MTI-nek.

Spaller Endre megjegyezte: a közösségi kutatás-fejlesztési és innovációs programban első ízben írták ki a kkv-k fejlesztését célzó tendert.

Az Európai Bizottság a napokban tette közzé az első forduló statisztikai adatait. A kiírásra összesen 2666 pályázatot nyújtottak be a hazai kis- és középvállalkozások. A kelet-közép-európai régió országaival összevetve kétszer annyi pályaművet adtak be, európai szinten pedig csak a legnagyobb államok, így Németország, Franciaország, Olaszország, Spanyolország és Nagy-Britannia előzte meg a magyarokat.

A pályázatra február és május között lehetett jelentkezni, és bár a bírálat nyár végére várható, de a NIH elnöke szerint a most pályázók akár 150 millió forint támogatást is elhozhatnak a központi uniós alapból. Az eddigi jelentkezések nagy részét Közép-Magyarországról nyújtották be. Többségük egyedül, nem konzorciumban indult.

A Horizont 2020 programban a 2014 és 2020 között rendelkezésre álló 79 milliárd euróból a kkv-knak 8,6 milliárd euró jut, ebből 2,8 milliárd euró az eszköztámogatás. A pályázat továbbra is nyitott, legközelebb szeptemberben zárják az első fázis következő fordulóját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik