Üzleti tippek

Javul a fizetési fegyelem, de nem árt az óvatosság

Az elmúlt egy évben a cégek átlagosan számláik kétharmadát fizették ki időben, egy évvel korábban ez az arány csak 59 százalék volt – derül ki a Bisnode összegzéséből. Jó hír, hogy a számlafizetési határidők és késedelmek, valamint az extrém 90 napos késések is csökkentek.

Javul tehát a fizetési fegyelem, de még így is óvatosságra int a nemzetközi cégminősítő, mivel késés esetén átlagosan 45 napot kell várnia egy számlakibocsátónak, mire a pénzéhez jut.

Az elmúlt 12 hónapban a vállalkozások átlagosan 27 napos fizetési határidővel egyenlítették ki számláikat. Egy évvel korábban ez az érték még 29 nap volt. A csökkenést valószínűleg az is eredményezte, hogy egy tavaly nyáron életbe lépett törvénymódosítás alapján nyomós ok nélkül nem lehet megállapítani 30 napnál nagyobb fizetési határidőt. Természetesen a törvény ellenére létezik olyan cégkör, amely továbbra is magasabb fizetési határidőket alkalmaz.

Ahol a legtöbbet várhat a pénzére

A legnagyobb fizetési határidővel a számítógép-, az elektronikai és optikai termékgyártók, illetve a papíriparban, a vegyiparban, a mezőgazdaságban és a gépiparban tevékenykedő társaságok esetén kell számolni. Az elektronikai gyártóknál a határidő megközelíti az 50 napot is, a többi szektorban pedig 35 és 40 nap körül mozog.

„Feketelista” a megyék között

Kiugróan magas (37 nap feletti) fizetési határidőt szabnak Borsod-Abaúj-Zemplén megye cégei, de Somogy, Zala és Jász-Nagykun-Szolnok megyében is átlagosan 30 nap feletti határidőt alkalmaznak. Azoknak kell a leghamarabb kiegyenlíteniük a számláikat, akik Győr-Moson-Sopron megyei, budapesti vagy Tolna megyei vállalkozásoknak tartoznak.

Szakértői tipp

A fizetési határidők alakulása nem ad teljes képet arról, hogy milyen a fizetési fegyelem, mivel a határidők változása függhet az iparágak szezonalitásától vagy a törvényi változásoktól, illetve a szokásjogtól is. Ezeknek a számlafizetési késedelmekkel együtt történő vizsgálata azonban már jó alapot szolgáltat a cégvilág fizetési moráljának felmérésére.

Csúszások

A Bisnode tapasztalatai szerint az elmúlt időszakban a korábbi 21 napos számlafizetési késedelem 18 napra csökkent, ami határozottan pozitív trendnek mondható. A legnagyobb késedelemre az oktatásban, a papíriparban és az ingatlanügyletek területén tevékenykedő cégek esetében lehet számítani.

Extrém kockázatok

Az elmúlt egy évben az extrém, 90 napos – erősen fizetésképtelenségre utaló – késések aránya is csökkent. Ez szintén pozitív trendet jelent. Remélhetően a fizetési szokásokban bekövetkezett pozitív trend a jövőben is tovább folytatódik, és nemcsak hitelezők erősödő nyomása miatt fizetnek gyorsabban a vállalkozások. A javuló számlafizetések ugyanis a gazdaságélénkítést is elősegítik, hiszen azzal, hogy a társaságok hamarabb jutnak a pénzükhöz, a további beruházásokat is gyorsabban tudják megvalósítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik