Üzleti tippek

Csődveszély: a turizmus legyűrte az építőipart

Eddig a legnagyobb bedőlési arány az építőipart fenyegette a magyar gazdaságban, de 2014 első negyedévében a szektort már megelőzte a szálláshely-szolgáltatás és a vendéglátás. Feltehetően a nagy kedvezményeket kínáló kuponos akciók sem tettek jót a szektornak.

A Bisnode nemzetközi cégminősítő elemzéséből kiderül, hogy 100 vendégfogadással és vendéglátással foglalkozó cégből nagyjából 5 egy éven belül fizetésképtelenségi eljárás alá kerül. Ha ehhez még a kényszertörlési eljárásokat is hozzáveszik, akkor a vendéglátó vállalkozások 14 százalékát érinti ilyen, a működést súlyosan befolyásoló eljárás.

A legkisebb bedőlési aránnyal rendelkező iparágak listáján hosszú ideje hasonló szektorok szerepelnek: a közigazgatás, az egészségügy és az oktatás. A számítógép-, elektronikai, optikai termékeket gyártó szektor korábban jóval kockázatosabbnak számított, a kommunális tevékenységgel foglalkozó cégeknél viszont emelkedett a bedőlési arány.

Az építőipar évek óta a legkockázatosabb iparág Magyarországon, de most először megelőzte a listán a vendéglátás. Feltehetően a kuponos oldalak árakat lenyomó akciói sem tesznek jót a szektornak. A fémfeldolgozás és az élelmiszergyártás korábban kisebb bedőlési aránnyal rendelkezett, de az elmúlt időszakban ennek a két iparágnak is megnőtt a kockázatossága.

Cégalapítási cunami

Az elmúlt hónapban rengeteg új vállalkozás alakult. Az viszont már más képet mutat, hogy ha a 2014. április 1-jén működő cégek számát hasonlítják össze az egy évvel korábbi állapottal. Így az látható, hogy a cégek száma nagyjából fél százalékkal csökkent, és jelenleg több mint 557 ezer társaságot regisztrálnak Magyarországon.

2013 közepéig folyamatosan nőtt a vállalkozások száma, sőt, korábban az sem volt ritka, hogy egy év alatt 5-6 százalékos legyen a bővülés. Ez a tendencia mára megállni látszik, bár márciusban rekordszámú – 4500 – vállalkozás alakult.

A márciusi cégalapítási cunami ellenére csökkent a társaságok száma az egy évvel ezelőttihez képest, így várhatóan nem tér vissza a korábbi 5 százalék körüli cégszámnövekedés – vélik a Bisnode szakértői.

Fizetési határidők, fizetési késedelmek

Az átlagos fizetési határidő Magyarországon évek óta 29-30 nap körül mozgott, de az első negyedévben már 25 napos átlagos fizetési határidő volt jellemző.

Az átlagos fizetési késedelem esetében mérsékelt növekedés jellemezte az első negyedévet a tavalyi első három hónaphoz viszonyítva. Ma a pontatlanul fizetők átlagosan 18 napot késnek számláik kiegyenlítésével, míg egy évvel korábban ez az érték 17 nap volt. További jellemző, hogy számláik 67 százalékát fizetik ki időben, egy évvel korábban ez az arány még csak 59 százalék volt, vagyis ezen a területen javulás tapasztalható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik