Üzleti tippek

Kedvezőbb adózás, magasabb kamatok – Erre számítanak a cégek

FN24
FN24

2014. 04. 11. 10:11

A felmérés a választásokat megelőzően, március közepén készült.

Korábban a témában:

Az első negyedévében alig változtak a kkv-k egy évre előremutató várakozásai. A K&H által mért bizalmi index jelenleg -11 ponton áll. Ez csupán 2 pontos növekedés az előző negyedévhez képest, ugyanakkor éves szinten hatalmas ugrás, hiszen nagyjából 4 éve sikerült ennél jobb eredményt elérni – derül ki a kkv-kutatás legfrissebb adataiból.

„A március közepén készült felmérés jól mutatja, hogy a cégeket a választásokat megelőzően általában optimistább hangulat jellemzi. Ez most leginkább annak köszönhető, hogy a közterhekkel és a vállalat pénzügyeivel kapcsolatos várakozások jelentősen javulni tudtak. Eközben egyedül az uniós pályázati lehetőségek megítélésében figyelhető meg nagyobb mértékű, míg a vállalati hitelkamatok várt változása esetében kisebb mértékű romlás” – tájékoztatott az eredményekről Németh László, a K&H kkv-marketing főosztályvezetője.

Módosít a jegybank

Közterhek, árbevétel és profit

A közterhek változására vonatkozó várakozások nagymértékű, 11 pontos javulása egyértelműen a választásokat megelőző optimizmusnak tulajdonítható. Jelenleg a cégek által fizetendő közterhek növekedésére a megkérdezett vállalkozások valamivel több mint harmada számít.

A kkv-k árbevételüket és profitjukat tekintve az elmúlt 3 évet tekintve kifejezetten optimisták, hiszen az előbbi esetében 6,8, míg az utóbbi esetében 4,1 százalékos növekedést prognosztizálnak. Ez pedig 2010 óta a legjobb eredmény, ami már megközelíti a válság előtti bevétel- és eredményvárakozásokat.

Visszaesés az uniós pályázatoknál

A kkv-k gazdasági helyzetét meghatározó 10 legfontosabb tényezőre vonatkozóan az uniós pályázatoknál figyelhető meg komolyabb visszaesés. Az eredmény azonban nem meglepő, hiszen az idén kezdődő hétéves uniós költségvetési ciklus pályázatai várhatóan csak ősztől lesznek elérhetőek.

Emellett a vállalati hitelkamatok alakulásával kapcsolatban is némiképp pesszimistábbak lettek a társaságok, ami azért érdekes, mert a jelenlegi csökkenő kamatkörnyezetben is a vállalati hitelkamatok növekedését feltételezik.

Szektorok és várakozások

Az első negyedévben a kereskedelmi szektor bizalma fordult leginkább pozitív irányba, míg jelenleg az ipari szereplők látják legoptimistábban az előttük álló egy évet. A mezőgazdasági cégek várakozásai – leginkább a nehezebben elérhető uniós támogatások miatt – eközben negatív irányba mozdultak. A szolgáltató vállalkozásoknál a felmérésben nem tapasztaltak számottevő változást.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.