Üzleti tippek

Felesleges pánik alakult ki a cégvezetők között

FN24
FN24

2014. 03. 24. 11:12

A március 15-től hatályos szabályozás okozza a riadalmat.

Korábban a témában:

Bár az új szabályozás számos kérdést vet fel, és sok múlik a kialakuló bírói gyakorlaton, azt vélhetőleg félreértelmezi a közvélemény – olvasható a Kajtár Takács Hegymegi-Barakonyi Baker & McKenzie ügyvédi iroda MTI-hez eljuttatott közleményében.

Az új Polgári törvénykönyv alapján, ha egy társaság vezető tisztségviselője a jogviszonyával összefüggésben harmadik személynek kárt okoz, a károsulttal szemben a társasággal egyetemlegesen felel. Az eddig megjelent vélemények ezt a szabályt úgy értelmezik, hogy a vezetők személyes fenyegetettsége nagymértékben megnő, hiszen az ilyen kárért eddig kifelé (harmadik személyek felé) csak a vállalkozás felelt. Már több biztosító speciális biztosításokat is kidolgozott e felelősség kivédésére.


Forrás: Northphoto

Kisebb a szigor: nem mindenért felel a főnök

Az ügyvédi iroda szerint az új szabályozás semmiképpen nem jelenti azt, hogy innentől kezdve a cég által okozott minden kárért vagy tartozásért felelős lenne a vezető tisztségviselő is.

Bár az új Ptk. szövege többféle értelmezésre ad lehetőséget, vélhetőleg a helyes értelmezés az, hogy az egyetemleges felelősség csak ritka és különös esetekben jelentkezhet – magyarázzák a szakértők. Ilyen az, amikor a vezető egy szerződéses viszonyon kívül saját cselekményével okoz kárt, de nem a társaság működésével vagy irányításával kapcsolatosan teszi azt.

A vállalatirányító (céggel egyetemleges) felelőssége csak a szerződésen kívüli károkozásért áll fenn. Így például, ha késve szállít a vállalkozás, akkor a vevő káráért nem ő felel.

A szakértők kiemelik, hogy még az eddig helyesnek vélt szigorúbb értelmezés alapján is az ügyvezető mentesülhet a felelősség alól, ha bizonyítja, hogy az ilyen tisztséget betöltő személytől az adott helyzetben elvárható magatartást, vagyis megfelelő körültekintést és gondosságot tanúsított.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.