Üzleti tippek

Gondja van az áfával? Több adóhatóság véleményét is kikérheti

Meghosszabbított határidővel, év végéig lehet tesztjelleggel állásfoglalást kérni a határon átnyúló ügyletek áfakezeléséről.

A kezdeményezés jelentős vívmánya, hogy ha az érintett tagállamok véleménye eltér, az adózó kérelmére a hazai és a külföldi hatóságoknak meg kell próbálniuk közös álláspontot kialakítani. Bár nem kötelesek közös “nevezőre” jutni, de az állásfoglalás-kérés segítségével a jövőben szorosabbá válik a hivatalok együttműködése – véli Veszprémi István, a Deloitte adópartnere.

További előny, hogy a cégeknek az áfakezelésnél nem kell több adóhatósággal felvenniük a kapcsolatot. Például az “idegen” ország hivatalával kapcsolatban problémát jelenthet, hogy ha az adózó nem ismeri az eljárási nyelvet és a szabályokat.

A kezdeményezés az európai uniós áfafórum keretében indult, Magyarország mellett 13 tagállam vesz részt benne.

Így érdeklődhet a NAV-nál

Magyarországon az adóhatóság központi hivatalának ügyfélkapcsolati és tájékoztatási főosztálya ad információt ezzel kapcsolatban. Az eljárásban való részvétel díjmentes. A határon átnyúló ügyletek áfakezeléséről szóló állásfoglalás (a normál állásfoglalás-kéréshez hasonlóan) szakmai véleménynek minősül, nem bír kötelező jogi erővel.

Külön, az eljárásra vonatkozó részletes szabályozást csak a tesztidőszak lezárását követően alakítanak ki – tette hozzá a tanácsadó cég az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik