Üzleti tippek

Tömegesen lehúzhatják a rolót a kft-k

Nagyjából kétszázezer kft jegyzett tőkéje van egymillió forint alatt. A Bisnode szerint a tőkeemelés tisztulást hozhat.

Jövőre jelentős átalakulás indulhat meg a magyarországi cégpiacon, mivel a kft-k működtetéséhez szükséges tőkekövetelmény 500 ezer forintról a többszörösére, 3 millió forintra emelkedik (az új Polgári Törvénykönyv egyik jövőre életbe lépő rendelkezése alapján).

Ha már működő cégekre is vonatkozik majd a szabály, akkor több 100 milliárdos tőkeigény keletkezik. A Bisnode szakértői úgy vélik: a tőkekövetelmény megemelése komoly terhet jelenthet számos társaságnak. A változás ugyanakkor egyúttal tisztulást eredményezhet a piacon, hiszen csak azoknak a tulajdonosoknak lesz érdeke végrehajtania a tőkeemelést, akik tényleges tevékenységet végeznek.

A statisztikák szerint ugyan működő kft-ként nyilvántartott, de a gyakorlatban valós tevékenységet nem végző társaságok tehát eltűnhetnek a piacról. További fontos szempont lehet, hogy a tőkekövetelmény megemelése hozzájárulhat a kft-k pénzügyi stabilitásához – derül ki az elemzésből.

Megint fordul a kocka

A 3 millió forintos tőkekövetelmény nem újdonság. Az 1997-ben módosított, a gazdasági társaságokról szóló törvény alapján a korábbi 1 millióval szemben 3 millió forintos tőke kellett egy kft elindításához. 2006-ban fordult a kocka, és jelentős könnyítés lépett életbe: az alapításhoz már elegendő volt 500 ezer forint.

A 2013. május végi adatok szerint a 389 ezer működő kft-ből több mint 194 ezer volt, amelyeknek a jegyzett tőkéje nem érte el a 3 millió forintos összeget. Ha a következő időszakban előírják a működő kft-k számára, hogy visszamenőlegesen teljesíteniük kell az új tőkekövetelményt, akkor igen jelentős tőkeemelési hullámra lehet számítani. Az persze kérdés, hogy a cégtulajdonosok képesek lesznek-e végrehajtani a szükséges emelést.

Százmilliárdos tétel lehet

A Bisnode statisztikái szerint a 194 ezer – 3 millió forintnál alacsonyabb jegyzett tőkével rendelkező – kft döntő része, 96 százaléka 1 milliónál alacsonyabb törzstőkével működik. Amennyiben számukra is kötelező lesz a 3 milliós tőke, akkor nagyjából 187 ezer cég esetében kell legalább 2 millió forintos tőkeemelést végrehajtani. Ez pedig 374 milliárd forintos értékű tőkeemelési kényszert feltételez a következő időszakban.

Az elmúlt másfél évben alapított cégeknél is hasonló a helyzet. Tavaly megközelítőleg 33 ezer korlátolt felelősségű társaságot alapítottak Magyarországon: 93 százalékuk (30 800 új cég) törzstőkéje volt kevesebb, mint 3 millió forint. Idén, május végéig 12 700 kft jött létre, és mindössze tizedük lépte át a 3 milliós küszöböt.

A legnépszerűbb vállalkozási forma

A működő cégek között az elmúlt tíz évben jelentősen nőtt a kft-k aránya. A Bisnode statisztikái szerint 2003 és 2006 között a társaságok 44-49 százaléka volt kft, míg utána fokozatosan tovább emelkedett az arányuk. 2012-re már 69 százalékos volt, és ugyanez az arány maradt az idei év első öt hónapjában is.

A májusig beérkezett adatok alapján az összes működő magyarországi kft közül a „szakmai, tudományos, műszaki tevékenységet” végzők állnak az első helyen, ezekből csaknem 55 ezret tartottak nyilván. A második helyre kerültek a kiskereskedelmi cégek, amelyekből több mint 42 ezer volt országszerte. A nagykereskedelemmel foglalkozó társaságok 40 ezerrel a harmadik helyre kerültek. A sorban az építőipar következett, több mint 37 ezer kft-vel, illetve az ingatlanügyletekkel foglalkozó vállalkozások (35 ezer).

A fővárosban tartják nyilván a legtöbb működő céget. A csaknem 390 ezer működő kft-nek majdnem a fele volt Budapestre bejelentve. Pest megye a második (55 ezer), a harmadik Bács-Kiskun megye lett (14 800). A legalacsonyabb értékekkel Tolna, Békés és Nógrád megye rendelkezik.

Felszámolásban az elsők

A kft-k ellen nagyobb arányban indultak eljárások, mint amennyi az összes céghez viszonyított arányuk alapján indokolt volna. Miközben 2007-ben az összes működő cég több mint 51 százaléka volt kft, a felszámolásokban ezeknek a társaságoknak a részesedése 56 százalékos volt. A következő években is ez volt a trend, egyedüli kivételnek a tavalyi év számít.

2012-ben az összes, Magyarországon működő cégnek a 68 százaléka volt kft, miközben a felszámolási eljárásokból a részesedésük 66 százalékot ért el. Az idei adatok szerint azonban már megfordult az arány: a felszámolási eljárások 80 százaléka a kft-k ellen indult, miközben az összes céghez viszonyított arányuk körülbelül 70 százalékos volt. Ez szám szerint azt jelenti, hogy az 563 ezer működő cégből megközelítőleg 390 ezer volt kft. Az idén indított több mint 7 ezer felszámolási eljárásból pedig 5600 eljárás folyt ellenük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik